Στην κατοχή της Σαουδικής Αραβίας περνάνε δύο νέα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα από την Ουκρανία έναντι 24,2 εκατ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα διευρύνοντας τις πηγές από όπου εισάγει οπλικά συστήματα η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε σύμβαση για την απόκτηση από την Ουκρανία δύο διαφορετικών αντιαρματικών πυραύλων.

Τα συστήματα που παραγγέλθηκαν είναι ο αντιαρματικός πύραυλος R2S & R2I Skif και ο πύραυλος RK-3OF Corsar της εταιρείας ‘LUCH’. Τόσο ο πρώτος, όσο και ο δεύτερος πύραυλος κατευθύνονται προς το στόχο με τη χρήση δέσμης Laser. Ο πύραυλος R2S & R2I Skif έχει εμβέλεια κατά την διάρκεια της ημέρας 5 χλμ, και κατά την διάρκεια της νύκτας 3 χλμ λόγω των περιορισμών της θερμικής κάμερας.

Ο πύραυλος έχει διάμετρο 130 χλστ, βάρος εντός του εκτοξευτή 29,5 κιλά ενώ η κεφαλή του είναι θραυσματογόνος υψηλής εκρηκτικότητας διατρητική. Ο πύραυλος RK-3OF Corsar έχει εμβέλεια 2,5 χλμ, διάμετρο 107 χλστ βάρος 18 κιά και διατρητική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας. Συνολικά παραγγέλθηκαν 30 εκτοξευτές του συστήματος R2S & R2I Skif και 15 συστήματα RK-3 Corsar καθώς και 300 πύραυλοι μαζί με τα παρελκόμενα των συστημάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αγορά αυτή προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού το κύριο αντιαρματικό οπλικό σύστημα του Στρατού της Σαουδικής Αραβίας είναι το αμερικανικό BGM-71 TOW. Η επιλογή των ουκρανικών R2S & R2I Skif και RK-3OF Corsar σε συνδυασμό με την απόκτηση αριθμού ρωσικών αντιαρματικών συστημάτων τύπου 9M133 Kornet σηματοδοτούν μια στροφή στους προμηθευτές οπλικών συστημάτων της Σαουδικής Αραβίας έστω και σε μικρό αριθμό.