Το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου RM-70 μας έχει απασχολήσει σε προγενέστερο χρόνο.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται από το Βελιγράδι όπου βρεθήκαμε τις προηγούμενες μέρες στα πλαίσια ενός ταξιδιού για τη Σερβική αμυντική βιομηχανία και τη προσπάθεια που επιχειρεί η τελευταία με στόχο να διεισδύσει εξοπλιστικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στον Στρατό Ξηράς.

Όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει παραλάβει μέσω χορηγίας προς δοκιμή και επιχειρησιακή αξιολόγηση ένα μικρό απόθεμα των 20 ρουκετών από την Σερβική Yugoimport που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ρουκετών.

Πρόκειται για ρουκέτες σερβικής κατασκευής και προέλευσης των 122 χιλιοστών τύπου G 2000 ικανές να βληθούν από τους ΠΕΠ RM-70 του Πυροβολικού Μάχης.

Από το απόθεμα των 20 ρουκετών που τονίζουμε δεν είναι μέρος κάποιας προμήθειας όπως μας επιβεβαίωσαν πηγές του ΓΕΣ, οι ρουκέτες είναι με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα. Ο λόγος που επιλέγει το Πεδίο Βολών Κρήτης είναι τα μεγάλη βεληνεκή που προσφέρει.

Τα ΠΕΠ RM-70 διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην άμυνα νήσων αφού με βολές ρουκετών των 122 χιλιοστών δύναται να χτυπήσουν την εχθρική αποβατική ενέργεια

Οι βολές προγραμματίζονται να λάβουν χώρα την εβδομάδα 25 με 29 Νοεμβρίου 2019 ενώ την επόμενη εβδομάδα 11 με 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν βολές από την 181 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων HAWK της Θεσσαλονίκης καθώς και την 171 Μοίρα Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού από την Ξάνθη.

Οι βολές θα είναι από HAWK και Stinger. Στελέχη της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των σερβικών ρουκετών με στόχο η Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προμηθειών του ΓΕΣ να εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με στόχο την απόκτηση τους σε συνεργασία με τη ΓΔΑΕΕ στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των ΠΕΠ. Σήμερα, oι ΠΕΠ RM-70 βάλλουν ρουκέτες τύπου JROF με ελάχιστο βεληνεκές τα 5 χιλιόμετρα και μέγιστο τα 20,4 χιλιόμετρα.

Τονίζεται ότι οι ΠΕΠ MLRS και RM-70 αποτελούν συστήματα υψηλού βαθμού ευκινησίας, με υψηλό ρυθμό βολής πυραύλων εδάφους – εδάφους, ελευθέρας και κατευθυνόμενης πτήσεως. Έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν το Πυροβολικό Μάχης, να προσβάλλουν τα μετόπισθεν του εχθρού, να εκτελούν βολές αντιπυροβολικού, καταστολής Α/Α άμυνας και βολές εναντίον στόχων μεγάλης σπουδαιότητας για τον εχθρό.

Επιπλέον, δύνανται να ενισχύσουν τα φίλια πυρά, προσβάλλοντας πυκνές διατάξεις μηχανοκίνητων εχθρικών στόχων. Η Μοίρα ΠΕΠ (MLRS, RM-70) είναι οργανική μονάδα του Σώματος Στρατού και μπορεί να διατεθεί στο σύνολο ή τμηματικά στις υφιστάμενες Μεραρχίες ή Ταξιαρχίες του. Η πυροβολαρχία ΠΕΠ (όταν διατίθεται ανεξάρτητα) είναι οργανική μονάδα Τεθωρακισμένης ή Μηχανοκίνητης Μεραρχίας – Ταξιαρχίας.

Οι δυνατότητες των ΠΕΠ τους καθιστούν ως ένα από τα πλέον ευπροσάρμοστα συστήματα Πυροβολικού Μάχης, τόσο για τις κοινές όσο και για τις συνδεδυασμένες επιχειρήσεις. Λόγω του βεληνεκούς, της ευκινησίας και της δραστικότητας των πυρών του, έχει τη δυνατότητα να παρέχει ένα ευρύ φάσμα πύρων υποστηρίξεως, παρέχοντας εγγύς υποστήριξη στις μονάδες ελιγμού, προστατεύοντας τις φιλίες δυνάμεις με πυρά αντιπυροβολικού και προσβάλλοντας ζωτικούς στόχους και συγκεντρώσεις του εχθρού για την υποστήριξη του ελιγμού του υποστηριζόμενου Διοικητού.

Τα ΠΕΠ RM-70 διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην άμυνα νήσων αφού με βολές ρουκετών των 122 χιλιοστών δύναται να χτυπήσουν την εχθρική αποβατική ενέργεια κατά τ η φάση της κίνησης προς την ακτή ή της προσγειάλωσης με διαδοχικούς αντιαβακικούς φραγμούς.

Τα συστήματα, τα οποία υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) εδώ και 24 χρόνια, έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις. Πρόκειται για όπλα «άρνησης περιοχής»: Η συγκεντρωτική βολή ενός RM-70 (40 ρουκέτες) καλύπτει μια επιφάνεια εμβαδού 30.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία «βομβαρδίζεται» με πυρ ίσο με το πυρ 256 κιλών εκρηκτικής ύλης.

Με 25% αλληλοεπικάλυψη περιοχής μια (1) μοίρα RM-70 (18 εκτοξευτές, 720 ρουκέτες) καλύπτει μια επιφάνεια εμβαδού 405.000 τετραγωνικών μέτρων (όσο δηλαδή ο Λόφος του Λυκαβηττού περίπου) με 4.608 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Το RM-70 είναι ένα πολύτιμο οπλικό σύστημα πραγματικής αποτροπής, το οποίο αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία για πολλά ακόμα χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής δυσκολίας της χώρας να αγοράσει νέα οπλικά συστήματα. Το θετικό είναι ότι στη διεθνή αγορά υπάρχουν αρκετές προτάσεις αναβάθμισης του RM-70 με πραγματικό μικρό κόστος, κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Defencereview