Βέτο από ΗΠΑ στην αναβάθμιση των ελληνικών S-300PMU-1 σε επίπεδο PMU-2!

Βέτο από ΗΠΑ στην αναβάθμιση των ελληνικών S-300PMU-1 σε επίπεδο PMU-2!

Βέτο έθεσαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφορικά με τα σχέδια που υπήρχαν στις τάξεις της ΠΑ για την αναβάθμιση του συστήματος αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU-1 σε επίπεδο σχεδόν (almost) S-300PMU-2 με την χρήση αναβαθμισμένων πυραύλων και τροποποιήσεις στο λογισμικό.

Βασιζόμενοι στο εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το ΝΑΤΟ στη Ρωσία από το 2014 μετά τα γεγονότα της Κριμαίας, και το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει την προμήθεια νέου υλικού ενώ ουσιαστικά αποκλείει και την αναβάθμιση σε ανώτερο επίπεδο υπάρχοντος υλικού (επιτρέπεται μόνο η συντήρηση του ρωσικής προέλευσης υλικού που βρίσκεται σε υπηρεσία στο ίδιο τεχνολογικά επίπεδο, δηλαδή απλή αντικατάσταση φθαρμένων υλικών/ανταλλακτικών).

Η ελληνική πλευρά μπροστά στο αδιέξοδο και βλέποντας ότι η ολοένα μεγεθυμένης τουρκικής απειλής απέναντι στην 115 ΠΜ, το ναύσταθμο της Σούδας αλλά και την Κρήτη γενικότερα θέλησε να προχωρήσει στην μερική αναβάθμιση του συστήματος που προστατεύει το νησί και ουσιαστικά διερευνώντας πάνω στην αρχική ρωσική πρόταση (η οποία ήταν άκρως συμφέρουσα τόσο τεχνολογικά όσο και οικονομικά) για την υπαγωγή του συστήματος σε επίπεδο S-300PMU-2 προκειμένου να αποφευχθεί και ο σκόπελος του εμπάργκο με την Ρωσία.

Η αναβάθμιση η οποία είχαν συμφωνήσει Ρωσία-ΠΑ (και ήταν από εποχής Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκου διακαής πόθος των στελεχών της πολεμικής μας αεροπορίας), και όπως είχαμε αποκαλύψει στο defencenet.gr, προέβλεπε την αναβάθμιση των βλημάτων ώστε να μπορούν να αγγίξουν την εμβέλεια των 200 χλμ. (από τα 150 χλμ. τώρα) αλλά και βελτιώσεις στο λογισμικό των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου/καθοδήγησης βολής με σκοπό να βελτιωθεί η πιθανότητα πλήγματος κατά 50% !

Η πρόταση περιελάβανε την αποστολή των παλαιότερης παρτίδας πυραύλων από το απόθεμα της ΠΑ (αναφορές για έναν αριθμό 20 βλημάτων τύπου 48N6) στην Ρωσία και θα επέστρεφαν ως βελτιωμένα με την ικανότητα πλέον πλήγματος στα 200 χλμ. δηλαδή στο επίπεδο 48N6P-01 (μέσα από βελτιωμένους αλγόριθμους και τροχιές πτήσης) ή 48Ν6Ε2 (λίγο ακριβότερη δυνατότητα για βολές στα 250 χλμ.) ενώ τεχνικοί θα τροποποιούσαν τα ραντάρ-FDC στην Ελλάδα.

Αυτό σήμαινε ότι ακτίνα δράσης από τα 150 χλμ. θα πήγαινε στα 200 χλμ. με αποτέλεσμα οι συστοιχίες της Κρήτης να μπορούν να καλύπτουν και το αεροδρόμιο του Ντάλαμαν απέναντι από την Ρόδο και φυσικά να προσφέρουν αντιαεροπορική προστασία σε μεγάλο βάθος σε όλα τα Δωδεκάνησα και την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης!

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί (πάντα ενήμεροι για τα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας) έθεσαν βέτο και ουσιαστικά απαίτησαν να μην γίνει τίποτα άλλο παρά μόνο αν η ελληνική πλευρά θέλει την καθιερωμένη η συντήρηση.

Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χλμ. Από την Κρήτη, καλύπτουν το ίδιο το νησί αλλά και τα Δωδεκάνησα, ακόμα και την ανατολική δίοδο προς την Κύπρο. Τα δε συνοδευτικά ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.