ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΗΠΑ: Ξεκινούν δοκιμές μέσα στο 2023 με τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «GBSD»

ΗΠΑ: Ξεκινούν δοκιμές μέσα στο 2023 με τον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «GBSD»

Το 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με την ονομασία «GBSD».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), ο προηγμένος αμερικανικός ICBM, θα έχει την κωδική ονομασία «Ground Based Strategic Deterrent», το οποίο μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «επίγειαστρατηγικός αποτρεπτικός» πύραυλος και θα αποτελέσει το νέο όπλο των Αμερικανών απέναντι στις εχθρικές βαλλιστικές πυρηνικές ή συμβατικές επιθέσεις.

Ο πύραυλος GBSD θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα Minuteman III των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «πυρηνικής τριάδας» που αποτελείται επίσης από τα στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά τύπου B-2 και B-52, αλλά και από τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσσης Ohio που είναι εξοπλισμένα με τους πυρηνικούς πυραύλους Trident II D-5. Με τα μέσα αυτά, οι ΗΠΑ μπορούν να πραγματοποιήσουν πυρηνικά πλήγματα σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά.

Τέλος οι ιστορικοί «Minuteman III»

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι αντίθετοι με την ανάπτυξη των νέων βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων και επιμένουν στην αναβάθμιση των υφισταμένων πυραυλικών συστημάτων, επικαλούμενοι αυξημένες αμυντικές δαπάνες και κόστους. Από την άλλη, παρόλο που η Αεροπορία των ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει τόσο στους πυραύλους Minuteman III όσο και στις οι υποδομές, όπου στεγάζονται, εντούτοις υπάρχουν 400 ICBM που φτάνουν κοντά στο τέλος του »κύκλου ζωής» τους και όσο περνάνε τα χρόνια, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν επιχειρησιακά λειτουργικοί.

Η εταιρεία Northrop Grumman, που έχει αναλάβει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του GBSD, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση σχεδίασης των νέων πυραύλων και των υποσυστημάτων τους, ενώ ακόμα τόνισε ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις θα πραγματοποιηθούν στην αεροπορική βάση Vandenberg στα τέλη του 203.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κατασκευάστρια εταιρεία, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι GBSD αναπτύσσονται με τεχνικές ψηφιακής μηχανικής, οι οποίες επιτρέπουν στους εργολάβους να σχεδιάσουν τον πύραυλο πιο γρήγορο και να μελετήσουν διαφορετικές διαμορφώσεις χωρίς να τα κατασκευάσουν. Στο πλαίσιο αυτό, η Northrop Grumman φαίνεται πως μελέτησε 6 δισεκατομμύρια διαφορετικές διαμορφώσεις για τον πύραυλο χρησιμοποιώντας λογισμικό ψηφιακής σύνθεσης εικόνων – μοντελοποίησης πριν αποφασίσει ποιος θα είναι ο τελικός σχεδιασμός των πυραύλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.