ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Αυτές είναι οι ρουκέτες που χρησιμοποιεί η Χαμάς (φώτο)

Οι τρεις τύποι των ρουκετών και οι απώλειες που μπορούν να προκαλέσουν

Αυτές είναι οι ρουκέτες που χρησιμοποιεί η Χαμάς (φώτο)

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν ανάρτηση με τους τύπους των ρουκετών που χρησιμοποιεί η Χαμάς. 

Ο IDF αναλύει τους τρεις τύπους ρουκετών που εκτοξεύει η οργάνωση καθώς και τις απώλειες που μπορούν να προκαλέσουν.

Ρουκέτες μικρού βεληνεκούς Qassam

Η οργάνωση κατασκευάζει η ίδια και χρησιμοποιεί αυτές τις ρουκέτες από το 2001. Μπορούν να πλήξουν οικισμούς κοντά στη Γάζα (έχουν εύρος 15-20 χιλ) και να θέσουν σε κίνδυνο μέχρι και 70.000 πολίτες.

Ρουκέτες μεσαίου βεληνεκούς Fajr-5

Χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, από το 2014 και δεν είναι δικής της κατασκευής – πιθανότατα «εισάγονται λαθραία» στη Λωρίδα της Γάζας.

Έχουν εύρος 20-80 χλμ και μπορούν να πλήξουν έως και 4.000.000 πολίτες.

Ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς Μ-302 και Ayyash-250

Πρόκειται για τις πιο καταστροφικές ρουκέτες της Χαμάς, που μπορούν να πλήξουν οπουδήποτε σημείο του Ισραήλ.

Φέτος χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο κατά του Ισραήλ  και έπληξαν περιοχές της Χάιφα και του Ειλάτ, 170 χλμ μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Σε αυτά ξοδεύει δισεκατομμύρια η Χαμάς, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπους και σκοτώνοντας αδιακρίτως. Αναρωτηθήκατε ποτέ σε τι ξοδεύει το Ισραήλ τα χρήματά του;» γράφει ο Ισραηλινός στρατός στην ανάρτησή του.

«Εισαγώμενα» πολλά από τα πυρομαχικά της Χαμάς

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του JINSA (Jewish Institute for National Security of America), η Χαμάς υπολογίζεται  ότι διαθέτει περισσότερες από 6.000 ρουκέτες και όλμους μικρού βεληνεκούς, πάνω από 5.000 ρουκέτες μέσου βεληνεκούς, περίπου 350 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και μικρό αριθμό αντιαεροπορικών πυραύλων (περίπου 100) και αντιαρματικών όπλων (περίπου 300).

Η πλειονότητα των ρουκετών ανήκει στην οικογένεια πυρομαχικών Qassam ενώ οι ρουκέτες Fajr φέρεται να φτάνουν στη Γάζα από το Ιράν, αν και η Τεχεράνη το αρνείται.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πολλά από αυτά τα όπλα παράγονται στα εδάφη της Γάζας με τεχνογνωσία που έρχεται από το Ιράν και τη Συρία, όπως οι πύραυλοι M-75 και J-80, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για χτυπήματα στο Τελ Αβίβ, στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και στην Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς διαθέτει επίσης  σμήνη από drones καθοδηγούμενα με GPS, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν όλμους και χειροβομβίδες, ενώ είναι δύσκολο να εντοπιστούν από την αντιβαλλιστική άμυνα.

Η οργάνωση έχει πρόσβαση και σε ρωσικά αντιαρματικά Kornet, καθώς και Manpads.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.