
Την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου πύραυλοι cruise χαμηλού κόστους ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Anduril με βεληνεκές σχεδόν τα 1000 χλμ..
Το Barracuda-500, είναι ένα όπλο cruise με κόστος κλάσμα του κόστους των μεγάλων εξιδανικευμένων βλημάτων cruise όπως οι SCALP-EG ή οι Tomahawk, ενώ η εμβέλειά του είναι διπλάσια από αυτή των SCALP!
Το Barracuda-500, που αναπτύχθηκε από την Anduril, επιτυγχάνει βεληνεκές έως 925 χλμ. και ταχύτητα Mach 0,75, καθιστώντας τον κατάλληλο τόσο για εκτοξεύσεις από αέρος όσο και από εδάφους.
Ένα από τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να εκτοξευθεί από πληθώρα εκτοξευτών όπως συστήματα HIMARS, MLRS, ναυτικούς ή επάκτιους εκτοξευτές Harpoon ακόμη και από Patriot!
Φέρει πολεμική κεφαλή 45 κιλών, σχεδιασμένη για ακριβείς επιθέσεις, και αναφέρεται ότι κοστίζει λιγότερο από 200.000 δολάρια ανά μονάδα, σημαντικά φθηνότερο από τους παραδοσιακούς πυραύλους όπως ο SCALP-EG με κόστος που εκτιμάται από 1 έως και 2,5 εκατ. $ (ανάλογα της πηγής προμήθειας και άλλων παραγόντων) ή ενός Tomahawk ο οποίος κοστολογείται για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στα 1,4 εκατ.$.
Μπορεί η πολεμική του κεφαλή να είναι μικρή σε σχέση με τα 450 χλγρ. του SCALP-EG αλλά το δόγμα χρήσης του είναι οι μεγάλοι αριθμοί.
Η ανάπτυξη του πυραύλου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης όπου η Ουκρανία αναζητά προσιτά και σε μεγάλους αριθμούς όπλα για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές προελάσεις, ειδικά μετά τις πρόσφατες απώλειες στον αεροπορικό πόλεμο και τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.
U.S. defense firm Anduril successfully tested a prototype of its low‑cost cruise missile, the Barracuda‑500, designed to be launched from existing systems such as HIMARS, Harpoon launchers and Patriot batteries. pic.twitter.com/DkTY1iLYFu
— Open Source Intel (@Osint613) October 26, 2025
Barracuda-500 🇺🇸 is a low-cost cruise missile Ukraine 🇺🇦 needs thousands of
Barracuda-500 is an air and ground launched cruise missile developed by US manufacturer Anduril
Costing <$200,000, Barracuda-500 has a range of up to 925km, a speed of Mach 0.75, and a 45kg warhead pic.twitter.com/CB7BUDp7nm
— Ukraine Battle Map (@ukraine_map) October 12, 2025
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.