ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Γερμανία: Σκέψεις για αποστολή «πειραγμένων» πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Ώστε να περιοριστεί ουσιαστικά η εμβέλειά των χτυπημάτων τους

Γερμανία: Σκέψεις για αποστολή «πειραγμένων» πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Η Γερμανία φέρεται να εξετάζει πλέον σοβαρά το ουκρανικό αίτημα, που είχε κατατεθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο, για την αποστολή υπερσύγχρονων γερμανο-σουηδικών πυραύλων αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus, σύμφωνα με το Spiegel. 

Το ενδεχόμενο εξοπλισμού του Κιέβου με πυραύλους αυτού του τύπου, οι οποίοι θεωρούνται κρίσιμοι για την επόμενη φάση της ουκρανικής αντεπίθεσης, απέρριπταν μέχρι πρότινος κατηγορηματικά τόσο το γερμανικό υπ. Άμυνας όσο και η καγκελαρία. Πρόκειται για πυραύλους μεγάλης ακρίβειας στα χτυπήματά τους, δύσκολα ανιχνεύσιμους από τα εχθρικά ραντάρ, με εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους ακόμη και εντός της ρωσικής επικράτειας, γεγονός όμως που κατά τη γερμανική πλευρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και ίσως μια νέα φάση στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Υπό εξέταση τροποποιήσεις στα συστήματα Taurus

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το γερμανικό υπ. Άμυνας βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με τη γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία ώστε να τροποποιηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων πυραύλων, που ζητά η κυβέρνηση του Κιέβου, με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστεί ουσιαστικά η εμβέλειά των χτυπημάτων τους.

Όπως αναφέρει το Spiegel και άλλα γερμανικά μέσα, φαίνεται ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έχει ενστάσεις ως προς την ιδέα αποστολής των συγκεκριμένων πυραύλων. Εντούτοις κρίνεται ότι θα δώσει το τελικό «πράσινο φως» μόνο εφόσον πεισθεί ότι δεν θα εξαπολυθούν ουκρανικές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας σε βάρος της Μόσχας με τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά συστήματα.

Στο μεταξύ γεγονός είναι ότι ο ουκρανικός στρατός εδώ και καιρό επιδίδεται σε επιθέσεις εδάφος, αέρος και θαλάσσης με ντρόουν μικρότερης εμβέλειας, πλήττοντας ρωσικούς στόχους από την Χερσόνησο της Κριμαίας μέχρι την καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πολιτικές αντιδράσεις

Υπέρ της αποστολής των συγκεκριμένων εξοπλιστικών συστημάτων τάσσεται η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, η οποία μιλώντας την Πέμπτη στο δίκτυο Phoenix ανέφερε ότι η Γερμανία διαθέτει «αρκετούς πυραύλους Taurus», οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και τους οποίους θα μπορούσε να λάβει η Ουκρανία. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε το πράσινο φως» τόνισε.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Γιόχαν Βάντεπουλ ζητά περισσότερη διαφάνεια και σαφήνεια σε ό,τι έχει να κάνει με ενδεχόμενη αποστολή πυραύλων Taurus, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να καταστεί σαφής η μη εμπλοκή Γερμανών στρατιωτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπέρ της παράδοσης πυραύλων αυτού του τύπου στο Κίεβο, ώστε να προχωρήσει στην αντεπίθεσή του, τάσσεται ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Γιούργκεν Χαρντ, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει αποκλειστούν επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη που είναι αναγνωρισμένα βάσει του διεθνούς δικαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.