ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μόνο στην Ελλάδα: Ενδοϊσραηλινή σύγκρουση για τα Spike NLOS – Πώς η ΓΔΑΕΕ «τα έκανε θάλασσα» (πάλι…)

Η προμήθεια των 800 εκατ. ευρώ για τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα μπλοκάρεται νομικά!

Μόνο στην Ελλάδα: Ενδοϊσραηλινή σύγκρουση για τα Spike NLOS – Πώς η ΓΔΑΕΕ «τα έκανε θάλασσα» (πάλι…)

Σε «θολά νερά» άρχισαν πάλι να ψαρεύουν οι υπεύθυνοι των προμηθειών σε υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και μάλιστα σε μια προμήθεια ιδιαίτερης κρισιμότητας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είναι αυτή των αντιαρματικών-αντιαποβατικών ισραηλινών συστημάτων Spike NLOS.

Ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα από την στιγμή που το σύστημα αγοράζεται με απ’ευθείας ανάθεση (όπως δυστυχώς όλες οι προμήθειες του ΥΠΕΘΑ των τελευταίων ετών με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ανταγωνιστικότητα των συστημάτων), εν τούτοις η προμήθεια αρχίζει και μοιάζει με αυτή την ιταλικών μέσων μεταφορικών αεροσκαφών C-27J, τα οποία αποτελούν μαζί με τα ελικόπτερα ΝΗ-90 τις κορυφαίες αποτυχημένες προμήθειες από άποψη διαδικασιών και αποτελέσματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με ευθύνη των εκάστοτε ηγεσιών που χειρίστηκαν τα προγράμματα ΓΔΑΕΕ και ΓΕΣ, ΓΕΑ, είχαν χειριστεί διαδοχικά τα προγράμματα με ότι συνεπάγεται για τη νυν επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, αλλά και το κόστος τους.

Το defencenet.gr είχε αποκαλύψει ότι είχαν σταλεί… δύο (!) RfP από την ΓΔΑΕΕ με διαφορά πέντε ημερών πρώτα στην ισραηλινή Plasan Sasa και εν συνεχεία στην επίσης ισραηλινή Rafael για το σύστημα Spike NLOS τον περασμένο Ιανουάριο.

Δηλαδή ζητούσαν από δύο εταιρείες να τους δώσουν προσφορές για το ίδιο σύστημα! Η πρώτη είναι αυτή που ολοκληρώνει το σύστημα και δίνει και το όχημα και η δεύτερη αυτή που κατασκευάζει το βλήμα και το σύστημα ελέγχου πυρός.

Να πούμε ότι η προμήθεια πλέον καθίσταται κρίσιμη, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό προορίζει να εγκαταστήσει τα Spike NLOS σε όλα τα κύρια πλοία του, πλέον των 7 ΤΠΚ κλάσης «Ρουσσέν», αλλά και να τοποθετηθεί σε επίγειους εκτοξευτές, όπως τα MM-40 Exocet Block II

Η ακτίνα δράσης περί των 25 χλμ των Spike NLOS θεωρείται ιδανική για να «γεφυρώσει» τα συστήματα των MM-40 Exocet Block II, αλλά και να αντικαταστήσει τα Penguin επιφανείας-επιφανείας.

Και βέβαια θα αγοραστεί μαζικά από τον Στρατό Ξηράς ως αντιαρματικό όπλο στον Έβρο, τα νησιά και θα τοποθετηθεί και στα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64D Αpache, αλλά και στα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa.

Έτσι η προμήθεια θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Η αποστολή όμως της διπλής RfP (δηλαδή της αίτησης προσφοράς) τον περασμένο Ιανουάριο στις δύο ισραηλινές εταιρείες έχουν περιπλέξει τα πράγματα.

Και απειλείται επανάληψη αυτού που έγινε στην προμήθεια των αεροσκαφών C-130J: Την προσφυγή στη νομική οδό του ενός από τους δύο εκπροσώπους των εταιρειών που θα έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει άνω του έτους η προμήθεια!

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε οι Ισραηλινοί έχουν ξεκαθαρίσει ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στην πώληση του συστήματος στην Ελλάδα: Η Plasan Sasa, που εκτός από το όχημα ολοκληρώνει και το σύστημα και από την αρχή εμφανιζόταν ως ο υπεργολάβος του προγράμματος ή η Rafael η οποία μπήκε σε δεύτερο χρόνο «σφήνα» στο πρόγραμμα και διεκδικεί την ανάληψη της υπεργολαβίας.

Σε άλλες χώρες η Plasan Sasa έχει τον πρώτο λόγο. Π.χ. στο Αζερμπαϊτζάν η Plasan Sasa είναι ο βασικός προμηθευτής του συστήματος και η υπεύθυνη για το πρόγραμμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι “Made in Greece” γελοιότητες της αποστολής δύο RfP από την ΓΔΑΕΕ στους δύο κατασκευαστές του συστήματος, με διαφορά 5 ημερών, πραγματικά απειλούν να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα. Στην καλύτερη περίπτωση να το καθυστερήσουν πάνω από ένα χρόνο… 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.