ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Πύρινη «κόλαση» σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Λόφο Παλλήνης: Οι κάτοικοι σε απόγνωση

Πληροφορίες για εγκλωβισμένους στον λόφο Παλλήνης

Πύρινη «κόλαση» σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα και Λόφο Παλλήνης: Οι κάτοικοι σε απόγνωση

Πύρινη «κόλαση» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική από εχθές το απόγευμα όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά ανάμεσα στο Νταού Πεντέλης και στο Ντράφι.

Αρκετά σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες ενώ το 112 δεν έχει σταματήσει να ηχεί στα κινητά τηλέφωνα σχεδόν όλων των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής.

Στις 06:00 το πρωί σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα. Σε πρώτο κύκλο 8 εναέρια (6 ελικόπτερα -το ένα συντονιστικό και 3 αεροσκάφη CL415 και σε δεύτερο κύκλο άλλα 8.

Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες τόσο λόγω των ισχυρών ανέμων όσο και λόγω των πυκνών καπνών που έχουν καλύψει τα μέτωπα.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων.

Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα κι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση.

Τα φλεγόμενα θραύσματα, δηλαδή οι λεγόμενες «κάφτρες» μεταφέρουν τη φωτιά κατά τρόπο εντελώς απρόβλεπτο. Έτσι δημιουργούνται νέες εστίες, αλλά και αναζωπυρώνονται ήδη υπάρχουσες.

Στις 02:30 τη νύχτα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται και ότι είχαν καεί και νωρίτερα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα είναι αυτά, αλλά και για το μέγεθος των ζημιών.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι το λόφο Παλλήνης βρίσκονται τέσσερα άτομα εγκλωβισμένα σε μια περιοχή που ήδη καίγονται σπίτια.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν, είναι αδύνατο για τα άτομα (ηλικίας 17-55 ετών) να εγκαταλείψουν το σημείο και έγινε έκκληση, ώστε, να σπεύσει εκεί η πυροσβεστική προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι τέσσερις άνθρωποι.

Νωρίτερα σύμφωνα με κάτοικο της συγκεκριμένης περιοχής, υπήρχαν κάτοικοι που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους.

Συναγερμός έχει σημάνει για ένα νέο μέτωπο που έχει ξεκινήσει από τη λεωφόρο Κύπρου στο Ντράφι έχει πάρει κατεύθυνση και κινείται με ταχύτητα προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, για να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μη περάσει στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στην περιοχή της Ανθούσας υπάρχουν κρίσιμες υποδομές ενέργειας, μεταφορών και επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, σταθμός Λεωφορείων, ΒΙΑΝΕΞ, Praktiker κα) οι οποίες έχουν διασφαλιστεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί περιέχουν και εύφλεκτα υλικά.

Πού έχουν γίνει εκκενώσεις

Σύμφωνα με  τον εκπρόσπωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει 600 απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ έχουν σταλεί πέντε μηνύματα από το 112  για εκκενώσεις από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή..

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 6:10 το πρωί της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα 112 προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι – Ραφήνα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι – Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών»

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.

Εκτροπές κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Πεντέλη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Έχει διακοπει η κυκλοφορία των οχημάτων επι της οδού Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι άσχημες με τους ανέμους να είναι ισχυροί και να ξεπερνούν ακόμα και τα 8 Μποφόρ κάτι που κάνει τα μέτωπα να γιγαντώνονται.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η πυρκαγιά επεκτάθηκε στην ανατολική πλευρά του Γέρακα, με τις φλόγες να βρίσκονται μια ανάσα από την Αττική Οδό, ενώ λίγο μετά τις 03:30 οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή να κλείσει μεγάλο μέρος της.

O δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, στις 04:35 μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα καινούργιο μέτωπο στο Πανόραμα Παλλήνης προς τα σχολεία «Κωστέα Γείτονα» που έρχεται πάνω από το Ντράφι και κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Κύπρου στο Πανόραμα.

Ο κ. Ζούτσος απηύθυνε έκκληση να σταλούν πυροσβεστικά οχήματα στο Πανόραμα στη λεωφόρο Κύπρου, στην Ανθούσα στη λεωφόρο Ανθούσας και στο Γέρακα κατά μήκος της Αττικής Οδού στην οδό Γκιώνα.

Πολλές εστίες σε όλη την περίμετρο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ανθούσα και τον Γέρακα καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Νέο μήνυμα από 112 –Εκκενώνεται το Πανόραμα Παλλήνης

Στις 04:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης ακόμα ένα μήνυμα του 112 εστάλη προς τους κατοίκους στο Πανόραμα Παλλήνης και στη Βουλα Πικερμίου, ώστε να εκκενώσουν προς Πικέρμι.

Νωρίτερα στις 02:30 τα ξημερώματα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό και για το μέγεθος των ζημιών.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα, δεν έχει κοπάσει, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια της Ανθούσας και του οικισμού Δέση, μίας απόμακρης ορεινής συνοικίας βορειοανατολικά του δήμου Γέρακα.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια.

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί μας και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Oι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Tο νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Σύμφωνα με πληροφορίες, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στην Παλαιά Πεντέλη ενώ η φωτιά «γλείφει» τις αυλές των πρώτων σπιτιών του οικισμού Δέση, στον Γέρακα. Πρόκειται για μια απόμακρη ορεινή συνοικία στα ΒΑ του Δήμου Γέρακα.

Νέα μηνύματα από το 112

Νέα μηνύματα του 112 για την Πεντέλη και τα ανατολικά του Γέρακα. Μετά το Ντράφι, την Ανθούσα, τη Διώνη και το Δαμαράσι μήνυμα για να εκκενώσουν την περιοχή τους έλαβαν λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι κάτοικοι της Πεντέλης και λίγο αργότερα και εκείνοι των ανατολικών περιοχών του Γέρακα. Οι πρώτοι καλούνται να κινηθούν προς Βριλήσσια, οι δεύτεροι προς Αγία Παρασκευή.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με τους ανέμους να αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση και να δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών που δεν έχουν την βοήθεια των εναέριων μέσων λόγω της νύχτας.

Στις 2:50π.μ εστάλη νέο μήνυμα από το 112, στους κατοίκους των ανατολικών περιοχών του Γέρακα, να εκκενώσουν άμεσα προς Αγία Παρασκευή.

Νωρίτερα, στις 2 π.μ εστάλη νέο μήνυμα από το 112, στους κατοίκους της περιοχής πέριξ του στρατιωτικού νοσοκομείου 414 να εκκενώσουν άμεσα προς Βριλήσσια.

Tο μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής προς Βριλήσσια:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις 02:30 τα ξημερώματα, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι καίγονται σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό και για το μέγεθος των ζημιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.