ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ρωσία: Aπελαύνονται δύο Αμερικανοί διπλωμάτες – Κατηγορούνται για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις»

Η Μόσχα κήρυξε σήμερα δύο υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας «persona non grata»

Ρωσία: Aπελαύνονται δύο Αμερικανοί διπλωμάτες – Κατηγορούνται για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις»

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρωσία κήρυξε σήμερα δύο υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας «persona non grata» και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουάσιγκτον στη Μόσχα, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενηέρωσης.

Σύμφωνα με το TASS και το Ria Novosti, στην πρέσβη των ΗΠΑ, που κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δόθηκε σημείωμα που ανέφερε ότι οι ενέργειες του πρώτου και του δεύτερου γραμματέα της πρεσβείας ήταν ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του διπλωμάτη.

«Η παρέμβαση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι απαράδεκτη και θα κατασταλεί αποφασιστικά», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα, Λιν Τρέισι, ενημερώθηκε ότι οι δύο διπλωμάτες, ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας Τζέφρι Σίλιν και ο δεύτερος γραμματέας Ντέιβιντ Μπερνστάιν, πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εντός επτά ημερών.

«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες διατήρησαν επαφή με τον Αμερικανό πληροφοριοδότη Σόνοφ», προστίυεται στην ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Σόνοφ

Ο Ρόμπερτ Σόνοφ, Ρώσος υπήκοος, εργαζόταν στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην πόλη Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας για περισσότερα από 25 χρόνια έως ότου η Ρωσία το 2021 διέταξε τον τερματισμό του τοπικού προσωπικού της αμερικανικής αποστολής.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Αύγουστο τη Μόσχα ότι προσπάθησε να εκφοβίσει και να παρενοχλήσει αμερικανούς υπαλλήλους αφού τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σόνοφ κατηγορήθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας για συλλογή πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα θέματα για την Ουάσιγκτον.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο την υπηρεσία ασφαλείας FSB ανέφερε ότι ο Σόνοφ μετέδωσε πληροφορίες στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα για το πώς η εκστρατεία στρατολόγησης της Ρωσίας επηρέαζε την πολιτική δυσαρέσκεια ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 στη Ρωσία.

Η FSB είχε πει ότι σχεδίαζε να ανακρίνει υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας που ήταν σε επαφή με τον Σόνοφ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από τον Μάιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ο Σόνοφ πληρώθηκε για να ολοκληρώσει τα καθήκοντά του με στόχο να βλάψει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στις εσωτερικές της υποθέσεις θα κατασταλεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.