ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρώσος διαπραγματευτής: «Ανακοινώσαμε αποκλιμάκωση όχι κατάπαυση του πυρός»

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται

Ρώσος διαπραγματευτής: «Ανακοινώσαμε αποκλιμάκωση όχι κατάπαυση του πυρός»

H ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς) αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στις πόλεις του Κιέβου και Τσερνίχιβ.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN και είπαν ότι η απομάκρυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Αντόν Γκερασένκο, προχώρησε στην εξής δήλωση, αναφερόμενος στις ρωσικές ανακοινώσεις περί μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ: «Αυτές οι δηλώσεις είναι απόλυτα ψέματα, που έχουν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για να ενισχυθούν οι ρωσικές θέσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες για τον απώτερο στόχο της Ρωσίας, λέγοντας πως υπάρχουν δύο πράγματα: αυτό που η Μόσχα λέει και εκείνο που κάνει. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, επιλέγουν να εστιάσουν στο δεύτερο, στις πράξεις δηλαδή της Ρωσίας και όχι στις δηλώσεις.

Την ίδια άποψη εξέφρασε η κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η χώρα θα κρίνει τη Ρωσία από «τις πράξεις, όχι από τα λόγια» σχετικά με την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι υπήρξε «μείωση» στους βομβαρδισμούς της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο, την οποία απέδωσε κυρίως στην απώθηση των ρωσικών επιθέσεων από τους Ουκρανούς. Η Βρετανία δεν θέλει να δει τίποτα λιγότερο από μια «πλήρη αποχώρηση» των στρατευμάτων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο Μπλίνκεν είπε, πάντως, πως δεν έχει δει ενδείξεις σχετικά με μια πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τις δηλώσεις αυτές πραγματοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του από το Μαρόκο, Νασέρ Μπουρίτα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των επιθέσεων γύρω από το Κίεβο για να «αποσπάσει την προσοχή και να εξαπατήσει τον κόσμο, ώστε να πιστέψει ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.