Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Σέιμουρ Χερς: «Ο Ζελένσκι μπορεί να μην αντέξει για πολύ ακόμα»

Ο πρώην στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του εν μέσω της μειωμένης υποστήριξης προς τον Ουκρανό ηγέτη

Σέιμουρ Χερς: «Ο Ζελένσκι μπορεί να μην αντέξει για πολύ ακόμα»

Το πολιτικό μέλλον του Βλαντιμίρ Ζελένσκι της Ουκρανίας φαίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο, σύμφωνα με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, τους οποίους επικαλείται ο θρυλικός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς.

Η προοπτική αντικατάστασης του πολιτικού από τον πρώην διοικητή των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι φέρεται να αυξάνεται εν μέσω της μειωμένης εγχώριας υποστήριξης και της αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ουάσιγκτον.

Ο Ζελένσκι ανέστειλε τις εθνικές εκλογές βάσει στρατιωτικού νόμου και επέλεξε να μην παραιτηθεί μετά την επίσημη λήξη της προεδρικής του θητείας το 2024.

Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του, ο οποίος απολύθηκε νωρίτερα φέτος και αργότερα διορίστηκε πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρεται να θεωρείται εδώ και καιρό πιθανός διάδοχος.

«Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε λίστα με υποψήφιους για εξορία, εάν ο [Αμερικανός] Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να το κάνει πράξη», έγραψε ο βετεράνος δημοσιογράφος.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις εσωτερικές συζητήσεις άφησε να εννοηθεί ότι εάν ο Ζελένσκι αρνηθεί να παραιτηθεί — κάτι που πιστεύουν ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο — μπορεί τελικά να απομακρυνθεί με τη βία.

Ο Ζαλούζνι θεωρείται επί του παρόντος ως ο πιο αξιόπιστος διάδοχος του ηγέτη της Ουκρανίας, σύμφωνα με «γνώστες» αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, τους οποίους επικαλέστηκε ο Χερς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η θέση θα μπορούσε να είναι δική του μέσα σε λίγους μήνες».

Η δημοτικότητα του Ζελένσκι, η οποία εκτοξεύτηκε στο 90% τους πρώτους μήνες μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, μειώνεται σταθερά λόγω των αποτυχιών στα πεδία των μαχών και των συνεχιζόμενων οικονομικών δυσκολιών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 52% των Ουκρανών τον εμπιστεύονται ακόμα, ενώ περίπου το 60% θα προτιμούσε να μην επιδιώξει άλλη θητεία.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν πρόσφατα αλλάξει τον τόνο τους, με ορισμένα να παρουσιάζουν τον Ζελένσκι ως ολοένα και πιο αυταρχικό.

Άλλα έχουν αναφέρει ότι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι «ήρθε η ώρα για εκλογές και νέα ηγεσία».

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα του Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι οποιεσδήποτε διεθνείς συμφωνίες υπογραφούν υπό την ηγεσία του θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν νομικά.

Ενώ η Μόσχα έχει εκφράσει την προθυμία της να διαπραγματευτεί με τον Ζελένσκι, παραμένει επιφυλακτική ως προς την εξουσία του να οριστικοποιήσει οποιαδήποτε διαρκή συμφωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.