ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σκάνδαλο υποκλοπών: Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να παρακολουθεί το κινητό μας (βίντεο)

Πότε «ενεργοποιείται» ένα link

Σκάνδαλο υποκλοπών: Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να παρακολουθεί το κινητό μας (βίντεο)

Την ώρα που δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας, ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Λακαφώσης, μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή για το πώς κάποιος μπορεί να παρακολουθεί το κινητό τηλέφωνό μας.

«Ο κ. Δένδιας και οποιοσδήποτε κρατικός φορέας δεν θα πρέπει να μιλάει από το κανονικό του κινητό. Αν κάποιος έχει να πει κάτι σημαντικό και παίρνει το κινητό του να το πει, αυτό που είναι καταχωρημένο στις λίστες, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Φυσικά ο καθένας που προσπαθεί να παρακολουθήσει κάποιον κάνει την προσπάθειά του αλλά η ασφάλεια των πληροφοριών δεν πρέπει να βασίζονται στο εάν έχω κάτι στο κινητό μου ή όχι. Και δεν μιλάμε για ιδιώτες αλλά για κάποιον που είναι σε μία κυβερνητική θέση ή κρατικού φορείς», είπε αρχικά.

«Όσον αφορά στους ιδιώτες υπάρχουν 3 τρόποι για να παρακολουθήσει κάποιος κάποιον άλλο, ο ένας είναι η νόμιμη επισύνδεση μέσω της εισαγγελικής εντολής, που εκεί περνάμε από το δίκτυο της της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Αυτό είναι το επίσημο που καταγράφεται και αφήνει ίχνη πολύ συγκεκριμένα.

Το δεύτερο είναι τα λογισμικά τύπου Predator τα οποία έρχονται «από τον αέρα» (over the air), που σημαίνει ότι έρχεται ένα link «από τον αέρα» χωρίς φυσική επαφή με το κινητό μου, εγώ κλικάρω το link και από εκεί μπαίνει κάτι που «επιτίθεται» στην συσκευή την ίδια και όχι στην επικοινωνία.

Το τρίτο που αφορά τους ιδιώτες είναι ότι οι ιδιώτες μεταξύ μας, εάν εγώ θέλω να παρακολουθήσω κάποιον, πρέπει να του αρπάξω το κινητό εκείνη την ώρα και να του περάσω κάτι για να τον παρακολουθήσω. Έτσι γίνεται σε πλαίσιο ιδιωτών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για το πότε «ενεργοποιείται» ένα link ανέφερε πως, «η παρακολούθηση δεν ξεκινάει εάν το διαβάζεις αλλά πρέπει να πατήσεις το λινκ. Καταρχάς, ένα τηλέφωνο εάν βγάζεις τη μπαταρία ουσιαστικά νεκρώνει.

Τα καινούρια που έχουν ενσωματωμένη μπαταρία πατάς ένα κουμπί απενεργοποίησης, σβήνει η οθόνη αλλά δεν είναι σίγουρο ότι έχει σβήσει. Δεν χρειάζεται ένας ιδιώτης να φοβάται τόσο για αυτά τα λογισμικά είναι διαφορετικό το πλαίσιο όσον αφορά στους ιδιώτες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.