Σφοδρές συγκρούσεις στο Σουδάν: Τραυματίστηκαν δύο Έλληνες στο Χαρτούμ – Ρουκέτα εξερράγη κοντά σε ορθόδοξη εκκλησία

Τραυματίστηκαν από την έκρηξη ρουκέτας κοντά στην εκκλησία στην οποία μόλις είχε τελειώσει η αναστάσιμη λειτουργία

Σφοδρές συγκρούσεις στο Σουδάν: Τραυματίστηκαν δύο Έλληνες στο Χαρτούμ – Ρουκέτα εξερράγη κοντά σε ορθόδοξη εκκλησία

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του στο Σουδάν κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που ξέσπασαν το Μεγάλο Σάββατο μεταξύ των δυνάμεων του Στρατού και παραστρατιωτικών μονάδων.

Τα μέλη της παροικίας τραυματίστηκαν από την έκρηξη ρουκέτας κοντά στην εκκλησία στην οποία μόλις είχε τελειώσει η αναστάσιμη λειτουργία.

Ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας δήλωσε ότι την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησίας ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες.

Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη, είπε, οπότε η λειτουργία συντομεύτηκε.

Οι δύο Έλληνες που είχαν ειδοποιήσει για την κατάσταση έξω από την εκκλησία όταν βγήκαν από το κτίριο για να επιστρέψουν από την κατοικία τους τραυματίστηκαν σοβαρά από ρουκέτα.

Και οι δύο, είπε ο κ. Σάββας, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου θα κριθεί αν θα χειρουργηθούν ή όχι.

Συνολικά, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 183 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που μαίνονται σε όλο το Σουδάν, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου στο Reuters η Ένωση Ιατρών του Σουδάν.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, τέσσερις στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν, οκτώ στην πόλη Νιάλα, έξι στην πόλη Ελ-Ομπέιντ και πέντε στην πόλη Ελ Φάσερ, πρόσθεσε η πηγή.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το χαός που επικρατεί από το πρωί του Σαββάτου στο Σουδάν με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και τις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν (SAF) να ανταλλάσσουν πυρά.

Οι συγκρούσεις έρχονται μετά από μήνες έντασης στην περιοχή μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου 2021.

Ωστόσο, οι μάχες σήμερα ξέσπασαν λόγω διαφωνίας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωση των RSF στο SAF ως μέρος μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας με τους πολίτες που ηγήθηκαν των διαδηλώσεων κατά του πρώην προέδρου, Ομάρ Αλ Μπασίρ το 2019.

Οι μάχες σήμερα ξεκίνησαν από μια στρατιωτική βάση νότια του Χαρτούμ και γρήγορα πήραν διαστάσεις και ξαπλώθηκαν σε όλη την πρωτεύουσα, γύρω από το αρχηγείο του στρατού, το αεροδρόμιο και το Ρεπουμπλικανικό Μέγαρο, την έδρα της προεδρίας της χώρας.

Σφοδροί πυροβολισμοί ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν νωρίτερα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν χαοτικές σκηνές. «Πυρκαγιές και εκρήξεις είναι παντού», είπε η Αμάλ Μοχάμεντ, γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο στο Ομντουρμάν, σύμφωνα με το Associated Press. «Όλοι τρέχουν και αναζητούν καταφύγιο» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιες μάχες στο Χαρτούμ», είπε ο Άμπντελ-Χαμίντ Μουσταφά, κάτοικος του Χαρτούμ.

«Οι πυροβολισμοί συνεχίζονται και οι άνθρωποι μένουν σε εσωτερικούς χώρους – υπάρχει τόσος πανικός και φόβος», είπε μια αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.

Οι δυνάμεις των RSF ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο και το αεροδρόμιο του πρωτεύουσας, στο οποίο έχουν ανασταλεί οι πτήσεις, όπως και άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Σουδάν.

Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι ελέγχουν στρατηγικές τοποθεσίες στο Χαρτούμ και τη βόρεια πόλη Μερόβε περίπου 350 χιλιόμετρα (215 μίλια) βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Ο στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «ψέματα» και από την πλευρά τους οι ένοπλες δυνάμεις λένε ότι κατέστρεψαν δύο βάσεις των RSF.

Παράλληλα, αεροσκάφος της Saudia στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ του Σουδάν δέχτηκε πυρά όπως ανακοίνωσε ο κρατικός αερομεταφορέας της Σαουδικής Αραβίας.

Επιβάτες, πλήρωμα και προσωπικό έχουν μεταφέρθηκαν άρον άρον στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Χαρτούμ προκειμένου να γλιτώσουν. Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς το Σουδάν.

Την ίδια στιγμή, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) μοιράστηκαν ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο φαίνονται Αιγύπτιοι στρατιώτες που έχουν «παραδοθεί» στην πόλη Μερόβε του βόρειου Σουδάν. Δεν υπήρχε σαφής εξήγηση για την παρουσία των αιγυπτιακών στρατευμάτων στην πόλη Μερόβε σήμερα, αλλά αιγυπτιακές και σουδανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιοδικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας στον απόηχο των διπλωματικών εντάσεων με την Αιθιοπία.

Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν απέρριψαν κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή διαλόγου με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) της χώρας. «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή διάλογος μέχρι τη διάλυση των παραστρατιωτικών RSF», έγραψαν οι ένοπλες δυνάμεις στη σελίδα τους στο Facebook.

Ανησυχία στο ΥΠΕΞ για τις ταραχές στο Σουδάν: Καλεί τους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια

«Το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.