Τσεχία: Χαρακτήρισε ως ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους

Τσεχία: Χαρακτήρισε ως ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους

Η Τσεχία χαρακτήρισε ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) δύο μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, υποχρεώνοντας τα να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η είδηση, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ετοίμαζαν την δολοφονία τριών Τσέχων πολιτικών αντιστοιχεί σε παραπληροφόρηση, την οποία διοχέτευσαν οι δύο υπάλληλοι της πρεσβείας στην BIS (μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας) Ήσαν συγκεκριμένα αυτοί οι δύο που παραπληροφόρησαν τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες. Εμείς λάβαμε κατάλληλα και επαρκή μέτρα και κηρύξαμε τα δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας ανεπιθύμητα πρόσωπα.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αιτία της παραπληροφόρησης «την εσωτερική διαμάχη μεταξύ των συνεργατών της ρωσικής πρεσβείας», υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή υπονόμευσε το κύρος της Ρωσίας στην τσέχικη κοινωνία και περιέπλεξε τις τσέχο-ρωσικές σχέσεις.

Την ανακοίνωση για την απέλαση των δύο υπαλλήλων του έκαναν από κοινού ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπις και ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτρσιτσεκ. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ήθελε να λύσει το ζήτημα αυτό με την Ρωσία μέσω της διπλωματικής οδού, όχι δημοσίως, αλλά η ρωσική πλευρά αρνήθηκε.

Τον Απρίλιο το τσέχικο περιοδικό Respekt, επικαλούμενο πηγές των τσέχικων μυστικών υπηρεσιών είχε γράψει για έναν Ρώσο διπλωμάτη, που χρησιμοποιώντας διπλωματικό διαβατήριο είχε μεταφέρει ρικίνη, ένα τοξικό δηλητήριο. Το δηλητήριο σύμφωνα με τσέχικα ΜΜΕ υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείτο εναντίων τριών Τσέχων αυτοδιοικητικών, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της Πράγας, που είχαν σχέση με την απομάκρυνση του αγάλματος του Στράταρχη της Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Κόνεφ.

Η απόφαση για την απέλαση των δύο Ρώσων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, η οποία την χαρακτήρισε ως «μη φιλική πράξη».

Η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά στην απόφαση της Πράγας να απελάσει τους δύο υπάλληλους της ρωσικής πρεσβείας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

«Η εν λόγω μη φιλική πράξη, η οποία εξ αρχής βασίστηκε σε αναπόδεικτες κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, δείχνουν ότι η Πράγα δεν επιθυμεί να εξομαλύνει τις επιδεινούμενες το τελευταίο διάστημα, όχι με δική μας ευθύνη, ρωσο-τσεχικές σχέσεις», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Facebook της ρωσικής πρεσβείας στην Τσεχία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.