ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Περιμένουν να «μιλήσουν» τα λάπτοπ των μουσουλμάνων από την Θράκη που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στην Ρόδο

Περιμένουν να «μιλήσουν» τα λάπτοπ των μουσουλμάνων από την Θράκη που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στην Ρόδο

Ήδη ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο βρίσκεται αυτή την ώρα στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου, προκειμένου να δώσει κατάθεση σε προανακριτικό στάδιο για τα όσα του καταλογίζονται και στο πλαίσιο του σχετικού εντάλματος της ανακρίτριας Ρόδου συνελήφθη.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην ανακρίτρια Ρόδου, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 35χρονος αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση αυτή.

Σε ό,τι αφορά τον 56χρονο μάγειρα του πλοίου, μετά την απόλυσή του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν, έχει μεταβεί στην Κομοτηνή όπου και εντοπίστηκε και συνελήφθηκε από τους εκεί αστυνομικούς σε εκτέλεση του εντάλματος που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την ανακρίτρια Ρόδου για αυτή την υπόθεση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής η μεταγωγή του 56χρονου μάγειρα, που κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, από τη Ροδόπη στη Ρόδο. Ο 56χρονος δεν είχε σπίτι στη Ρόδο, καθώς έμενε στην καμπίνα του πλοίου όπου εργαζόταν, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο.

Μετά την πρώτη κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία είχε αφεθεί ελεύθερος. Μάλιστα, για δύο ημέρες πήγε κανονικά στη δουλειά του. Ακολούθως απολύθηκε από την εργασία του και τότε ταξίδεψε για τη Ροδόπη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και όπου βρίσκεται το σπίτι του.

Χθες Παρασκευή, ωστόσο, ενεργοποιήθηκε το σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για κατασκοπεία. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στη Ροδόπη, οι οποίοι μετέβησαν στο σπίτι του και του πέρασαν χειροπέδες. Ο μάγειρας ήταν συνεργάσιμος, ενώ υπενθυμίζεται ότι είχε ομολογήσει τις πράξεις του από την πρώτη στιγμή. Το επόμενο βήμα ήταν να κινηθεί η διαδικασία για τη μεταγωγή του στη Ρόδο, όπου θα απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας Ανακρίτριας.

Η μεταγωγή του ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αθήνα θα φτάσει οδικώς μέχρι το βράδυ. Στη συνέχεια, είτε θα διανυκτερεύσει στα κρατητήρια για να φύγει σήμερα Σάββατο για τη Ρόδο είτε θα επιβιβαστεί (εάν το επιτρέψουν οι χρόνοι) σε πλοίο από τον Πειραιά για τη Ρόδο. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες Παρασκευή και τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου, ο οποίος προσήλθε το πρωί της Παρασκευής στις Αρχές για να καταθέσει απολογητικό υπόμνημα. Εκεί ενημερώθηκε ότι έχει ενεργοποιηθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για κατασκοπεία και συνελήφθη. Η κατηγορία σε βάρος του είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Ο μάγειρας φέρεται να φωτογράφιζε πολεμικά πλοία και στρατιωτικές θέσεις και σκοπιές στο Καστελόριζο. Στη συνέχεια, έστελνε το υλικό στον 36χρονο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου. Οι έρευνες της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. για τον 36χρονο εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνικές Αρχές άρχισαν να τον παρακολουθούν, προσπαθώντας να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κατασκοπευτικό δίκτυο σε Ρόδο και Καστελόριζο. Στο τελευταίο ακριτικό νησί είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι «ύποπτες» κινήσεις, σε μία περίοδο τεταμένη στο Αιγαίο.

Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου προσπαθούσε, όπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις, να περνάει απαρατήρητος. Ο ίδιος γνώριζε ότι οι ελληνικές Αρχές θα εντείνουν τη προσπάθειά τους για να εντοπίσουν ύποπτους «πυρήνες» και έτσι έπαιρνε τα μέτρα του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κινητά του τηλέφωνα είχε εγκαταστήσει διάφορες εφαρμογές με κρυπτογράφηση για τις επικοινωνίες του. Η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα πριν τρεις ημέρες στο σπίτι του στη Ρόδο και προχώρησε στην κατάσχεση συσκευών που ενδεχομένως ρίξουν περισσότερο φως στην έρευνα.

Οι μυστικοί αστυνομικοί παρακολουθούσαν ταυτόχρονα το μάγειρα που συνεργαζόταν μαζί του, ανεβαίνοντας για παρακολουθήσεις στο πλοίο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο. Την ίδια ώρα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει το εύρος της κατασκοπευτικής δράσης των δύο κατηγορουμένων. Στο μικροσκόπιο έχει μπει το τελευταίο διάστημα το «περιβάλλον» του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ελληνικές Αρχές είναι εάν υπήρχαν και άλλα άτομα που μπορεί να είχαν στρατολογηθεί από τον γραμματέα του προξενείου ή άλλα πρόσωπα «τουρκικής επιρροής» αλλά και ποιος μπορεί να ήταν ο ρόλος τους την περίοδο του καλοκαιριού, όταν η ένταση γύρω από το Καστελόριζο είχε κορυφωθεί. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε πληροφορίες ότι ο γραμματέας του προξενείου είχε προσεγγίσει τον 56χρονο μάγειρα τον Αύγουστο, γνωρίζοντας ότι λόγω της δουλειά του έχει «θέαση» σε πολεμικά πλοία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αυτό φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ο υπάλληλος του προξενείου, ο οποίος περιγράφεται ως ένα άτομο έξυπνο και με πειθώ. Εάν ισχύει μάλιστα η κατάθεση που έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. ο μάγειρας, τότε ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου κατάφερε να κάνει κατάσκοπο ένα άτομο, χωρίς καν να τίθεται ως δέλεαρ το χρήμα.

Ο μάγειρας κατέθεσε ότι πείστηκε να συνεργαστεί… υπέρ πατρίδος (εννοώντας φυσικά την Τουρκία). Ο μάγειρας και ο γραμματέας του προξενείου χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές με κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες τους, ενώ ανά αραιά χρονικά διαστήματα βρίσκονταν διά ζώσης σε διάφορα σημεία της Ροδου (κυρίως σε καφέ την περίοδο προ του lockdown).

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ προέκυψε ότι ο 56χρονος εργάζεται στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο τα τελευταία δύο χρόνια. Η προσέγγισή του από τον γραμματέα του προξενείου έγινε τον Αύγουστο.

Ο μάγειρας υποστήριξε ότι ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο τον έπεισε να του στέλνει φωτογραφίες από πολεμικά πλοία και πληροφορίες για τις βάρδιες των Ελλήνων στρατιωτικών στο Καστελόριζο. Και οι δύο μεγάλωσαν στη Ροδόπη, ενώ και οι δύο είναι μουσουλμάνοι. Όσον αφορά στο προφίλ του υπαλλήλου του προξενείου, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει γεννηθεί στη Ροδόπη και έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νομικοί της Ρόδου τον θυμούνται να δίνει το «παρών» σε δικαστήρια είτε ως μάρτυρας υπεράσπισης είτε ως διερμηνέας Τούρκων που κατηγορούνταν για διακίνηση μεταναστών. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν γνώριμο των «ειδικών» υπηρεσιών που εδώ και πολλά χρόνια θεωρούσαν τον ρόλο του ύποπτο. Στο παρελθόν ο 36χρονος είχε απασχολήσει για ανάρτησή του στο Facebook με εθνικιστικό (υπέρ της Τουρκίας) περιεχόμενο για τη Θράκη. Περισσότερο φως στις έρευνες θα ρίξουν τα αποτελέσματα από την εξέταση των λάπτοπ και των κινητών που βρέθηκαν στην καμπίνα του 56χρονου μάγειρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.