
Στο Αεροδικείο Καρέα, εξακολουθεί να κρατείται μέχρι να απολογηθεί την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου ο 54χρονος Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Χ.Φ., που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη (5/2) με την κατηγορία της κατασκοπίας και ακολούθως ομολόγησε τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών άκρως απόρρητων πληροφοριών της Ελλάδας στην Κίνα.
Την ημέρα αυτή θα απολογηθεί ενώπιον στρατιωτικού εισαγγελέα, με τις κατηγορίες που τον βαρύνουν να είναι η συλλογή και μετάδοση μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας σε τρίτους, με κίνδυνο την πρόκληση βλάβης στα εθνικά συμφέροντα.
Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι η έρευνα εστιάζεται στα αρχεία που έχουν αποσταλεί, ωστόσο τονίζεται ότι άκρως απόρρητα στοιχεία επιπέδου Συμμαχίας ΝΑΤΟ δεν ήταν στη διαχειριστική ατζέντα του Σμηνάρχου.
Ο εν λόγω αξιωματικός που υπηρετούσε ως Διοικητής στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών (128 ΣΕΤΗ) στο Καβούρι, παρακαλουθείτο από την ΕΥΠ από τον Οκτώβριο του 2025. Τα ίχνη που οδήγησαν στον εντοπισμό του και τελικά στη σύλληψή του, προέρχονται από διάφορες πηγές.
Συγκεκριμένα, πριν από δύο μήνες, η CIA ενημέρωσε την ΕΥΠ για τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούν στο ΝΑΤΟ, ΕΥΠ και ΓΕΕΘΑ, που παρακολουθούσαν τη δράση του 54χρονου Σμήναρχου, για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.
Οι Αρχές προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ, να εντοπίσουν τυχόν συνεργούς του Σμήναρχου, και να αποκαλύψουν τα άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στο θρίλερ κατασκοπείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός από τον αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι Αρχές ασφαλείας και οι ειδικοί ερευνητές της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ έχουν καταλήξει σε έναν «άνθρωπο-σκιά» που κινούσε τα νήματα στην πολύκροτη αυτή υπόθεση κατασκοπείας.
Το προφίλ του σκιαγραφείται όσο σφίγγει ο κλοιός γύρω του και υπό άκρα μυστικότητα ερευνάται η σχέση του με τον 54χρονο αξιωματικό Χ.Φ., της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο αξιωματικός φέρεται να πουλούσε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες στον Κινέζο σύνδεσμό του από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η επαφή με τον Κινέζο σύνδεσμό του έγινε σε ιδιωτικό ταξίδι στο Πεκίνο το 2024. Οι αρμόδιες Αρχές ερευνούν αν τον στρατολόγησε ο άνθρωπος-σκιά.
Δύο απόστρατοι αξιωματικοί στο στόχαστρο της ΕΥΠ
Στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), βρίσκονται ακόμα δύο άτομα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο απόστρατους αξιωματικούς, οι οποίοι φέρεται να διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα και με παρόμοιους «συνδέσμους», όπως με αυτόν που επικοινωνούσε ο Σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο ένας, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχει εργασιακή σχέση με την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας. Οι Αρχές κινούνται προσεκτικά και με διακριτικότητα μέχρι να συλλέξουν όλα τα στοιχεία και να ολοκληρώσουν το… παζλ των ερευνών, όπως έγινε και με τον Σμήναρχο.
Η ανάκτηση των σβησμένων αρχείων
Η αιφνιδιαστική επιχείρηση σύλληψης του 54χρονου μέσα στο γραφείο του στη μονάδα του στο Καβούρι, δεν του άφησε περιθώρια να αντιδράσει.
Τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας είχαν μαζί τους μηχάνημα εντοπισμού ηλεκτρονικών συσκευών και με αυτή βρήκαν ένα δεύτερο κινητό τηλέφωνο το οποίο ο αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είχε δηλώσει, όπως όφειλε.
Αυτό το κινητό πήρε στα χέρια του ένας εξειδικευμένος αξιωματικός και όσο οι υπόλοιποι έθεταν ερωτήματα στον 54χρονο, εκείνος άρχισε να ανακτά αρχεία που είχε σβήσει ο Σμήναρχος της αεροπορίας, αλλά και στοιχεία που αφορούν την παράνομη δράση του.
Από αυτό είχαν γίνει πολλές αποστολές υλικού, ενώ εμφανίστηκε και παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, γίνεται έρευνα και για κρυπτονομίσματα.
Ο 54χρονος σμήναρχος πραγματοποιούσε την αποστολή εγγράφων και σχεδίων των Ενόπλων Δυνάμεων στον Κινέζο σύνδεσμό του με το δεύτερο τηλέφωνο, ενώ φωτογράφιζε τις διαβαθμισμένες πληροφορίες, και με κρυπτογραφημένο λογισμικό, έστελνε τα ντοκουμέντα στο Πεκίνο.
Το μυστικό ταξίδι στην Κίνα
Η επαφή του σμηνάρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του έγινε στο Πεκίνο το 2024. Το ταξίδι ήταν ιδιωτικό, ωστόσο οι στρατιωτικοί οφείλουν να ενημερώνουν τις μονάδες του. Το γεγονός ότι δεν το είχε κάνει, κίνησε υποψίες και «κλειδώθηκε» – όχι μόνο από την Αθήνα – ως ύποπτος κατασκοπείας.
Ο Σμήναρχος είχε το ιδανικό προφίλ για τους ανθρώπους που τον επέλεξαν. Καταρτισμένος και με εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά μέσα σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, είχε – ως διοικητής – πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, που είχαν σχέση με νατοϊκά και ελληνικά στρατιωτικά μέσα, επιχειρησιακά σχέδια και κινήσεις του προσωπικού.
Οι συναντήσεις του Σμήναρχου με τον Κινέζο κατάσκοπο
Όπως αποκαλύπτει το ΕΡΤnews, ο σμήναρχος είχε συνάντηση και με τον άνθρωπο σύνδεσμο από το Πεκίνο. Ο Κινέζος κατάσκοπος το 2025 παραβρέθηκε σε συνέδριο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έκανε μια ενδιάμεση στάση στην Αθήνα για λίγες ώρες όπου συναντήθηκαν οι δύο άνδρες.
Ερευνάται αν σε εκείνη τη συνάντηση το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων τού έδωσε απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα. Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΥΠ, ο κατηγορούμενος στα τέλη του 2024 είχε ταξιδέψει στο Πεκίνο για να παρακολουθήσει σεμινάριο ξένων γλωσσών.
Στο Πεκίνο συνάντησε τον σύνδεσμό του Κινέζο πράκτορα, με τον οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχε σχεδόν καθημερινή επαφή.
Ο Κινέζος κατάσκοπος εμφανίστηκε ως επιχειρηματίας στον σμήναρχο και αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη του, άρχισε να του ζητάει σταδιακά απόρρητα έγγραφα της υπηρεσίας του. Σε μία από τις συναντήσεις στο Πεκίνο, τού έδωσε και το τηλέφωνο-σκιά, με τις κρυπτογραφημένες εφαρμογές.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΕΡΤnews, η πληρωμή γινόταν σε κρυπτογραφημένη εφαρμογή που είχε στο κινητό-σκιά. Τα εμβάσματα ήταν σε ευρώ, δολάρια και κρυπτονομίσματα.
Στο πρώτο στάδιο της έρευνας εντοπίστηκαν στο κινητό του εμβάσματα μηνιαία και τριμηνιαία που κυμαίνονταν από 5 έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη διαβάθμιση των απόρρητων εγγράφων, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν και μεγαλύτερα ποσά όσο προχωράει η έρευνα.
Ο 54χρονος σμήναρχος συνεργάστηκε με τις Αρχές και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση του με τον Κινέζο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι 40 με 45 ετών, όταν βρέθηκαν στο δεύτερο κινητό του οικονομικές συναλλαγές και φωτογραφίες με στρατιωτικά έγγραφα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.