Υποχωρούν οι ΗΠΑ για Ταϊβάν: Δεν θα επισκεφθεί η Ν.Πελόζι το νησιωτικό κράτος μετά τις απειλές του Πεκίνου (upd)

Μεγάλα γυμνάσια και συγκέντρωση δυνάμεων στα διαφιλονικούμενα στενά

Υποχωρούν οι ΗΠΑ για Ταϊβάν: Δεν θα επισκεφθεί η Ν.Πελόζι το νησιωτικό κράτος μετά τις απειλές του Πεκίνου (upd)

Τελικά η πρόεδρος του Αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα μεταβεί στην Ταϊβάν μετά τις κινεζικές απειλές και έτσι το ταξίδι της στην Ασία θα περιοριστεί σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία αποτελώντας έτσι μια μεγάλη αμερικανική υποχώρηση.

Η Κίνα χωρίς περιστροφές έβαλε κόκκινη γραμμή την επίσκεψη στο νησιωτικό κράτος που θεωρεί δικό της έδαφος με ρητορική που δεν άφηνε λάθος στην μετάφραση.

Η Κίνα «θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας αναφερόμενος στην Ταϊβάν.

Το κλίμα είναι τεταμένο στον Ινδο-Ειρηνικό, με τις ΗΠΑ και την Κίνα, να ενισχύουν τη στρατιωτική τους δύναμη γύρω από τα στενά της Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στα ανοιχτά της επαρχίας Φουτζιάν, απέναντι από την Ταϊβάν με την νησιωτική χώρα να έχει ξεκινήσει επίσης εκτεταμένα γυμνάσια.

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Σεν Τζίνκε δήλωσε σε στρατιωτική αεροπορική επίδειξη ότι η πολεμική αεροπορία διαθέτει πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών που μπορούν να κυκλώσουν «το πολύτιμο νησί της πατρίδας μας».

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν κάνει την επίσκεψη η Πελόζι, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης του Υπουργείου Άμυνας που υπονοούσε ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ως απάντηση.

«Η κινεζική ενδοχώρα θα δώσει σίγουρα έναν σκληρό αγώνα μέχρι το τέλος για να αποτρέψει την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, χωρίς να φοβάται οποιαδήποτε κλιμάκωση», δήλωσε ο Χου Σιτζίν, ένα από τα «γεράκια» και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν «πρέπει να κατανοήσουν πλήρως ότι η κόκκινη γραμμή είναι μια γραμμή υψηλής τάσης που δεν μπορούν να πατήσουν», είπε ακόμα.

Η Νάνσι Πελόζι θα επισκεφθεί από σήμερα τέσσερις ασιατικές χώρες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, χωρίς να γίνεται αναφορά στην Ταϊβάν εν μέσω έντονων εικασιών ότι μπορεί να μεταβεί στη νήσο, την οποία η Κίνα θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η Νάνσι Πελόζι «ηγείται αποστολής του Κογκρέσου στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, με επισκέψεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία», ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η περιοδεία της θα περιλαμβάνει αυτές τις χώρες, αλλά δεν διευκρινίζεται εάν το ταξίδι της Πελόζι –τρίτης στη σειρά αντικατάστασης του Αμερικανού προέδρου εάν χρειαζόταν αυτό– θα έχει ίσως και άλλες στάσεις.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν εκτενώς για την Ταϊβάν την Πέμπτη σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες διαμηνύοντας πως «όσοι που παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Ο Κινέζος Πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Αμερικανό ομόλογό του πόσο μεγάλο πρόβλημα θα ήταν η Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν και ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Σι ότι η Πελόζι παίρνει τις δικές της αποφάσεις και ότι δεν μπορεί αυτός να ελέγξει έναν άλλο κλάδο της κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.