Στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ θα μεταβεί ο Νίκος Δένδιας – Το πρόγραμμά του

Θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του

Στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ θα μεταβεί ο Νίκος Δένδιας – Το πρόγραμμά του

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ομολόγους του από την άμεση γειτονία της χώρας, μας, αλλά και με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακές σχέσεις, οι οποίες όμως διαδραματίζουν ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.

Παράλληλα, αναμένεται να προωθηθεί και η Ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26, η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-30 και η Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035. Θα υπογραφούν επίσης σειρά από διμερείς συμφωνίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συμμετάσχει σε συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός.

Aναλυτικότερα το πρόγραμμα, ως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: τριμερής συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια, Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και Αρμενίας Ararat Mizoyan και αμέσως μετά διμερή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στη συνέχεια, διμερής συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Ιορδανίας Ayman Safadi, με τον Πρόεδρο 77ης Γενικής Συνέλευσης Csaba Korosi, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου Rui Alberto de Figueiredo Soares (στη συνέχεια της αναβληθείσας επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στο Πράσινο Ακρωτήριο τον περασμένο Φεβρουάριο).

Το πρόγραμμα της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί με συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ομιλίες ΓΓ ΟΗΕ, Προέδρου ΓΣ ΟΗΕ, Προέδρων Βραζιλίας και ΗΠΑ).

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα διμερής συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Sameh Shoukry και αμέσως μετά τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Αμέσως μετά θα λάβουν χώρα διαδοχικές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Riyad Al-Maliki (στην συνέχεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στη Ραμάλλα τον Μάιο του 2021), τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ Ilia Darchiashvili, και τον ΥΠΕΞ της Ρουάντα Vincent Biruta (στη συνέχεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στο Κιγκάλι τον Νοέμβριο του 2021 και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρουάντα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο).

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματισθεί διαδοχικές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας Roberto Alvarez Gil, της Τζαμάικα Kamina Johnson Smith, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Nayef Falah Al-Hajraf (στη συνέχεια της σύναψης συμφωνίας πολιτικών διαβουλεύσεων που υπογράφηκε στο Ριάντ, έδρα του εν λόγω Οργανισμού τον Απρίλιο του 2021), καθώς και με την Υπουργό Εξωτερικών του Παναμά Erika Mouynes (διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης “Our Ocean 2023”).

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου έχουν προβλεφθεί διαδοχικές συναντήσεις με τον Μολδαβό ΥΠΕΞ Nicu Popescu, τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani, τον ΥΠΕΞ της Μαδαγασκάρης Richard James Randriamandrato, τον ΥΠΕΞ της Μαυριτανίας Mohamed Salem Ould Merzoug και τον ΥΠΕΞ της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar, τον οποίο ο κ. Δένδιας έχει συναντήσει επανειλημμένα στην Αθήνα, στο Νέο Δελχί και στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμμετάσχει επίσης στην Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με το Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Antony Blinken.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έχουν προβλεφθεί διαδοχικά συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τανζανίας Liberata Mulamula, των Φιλιππίνων Enrique Manalo, του Ισημερινού (χώρα που θα εισέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2023) Juan Carlos Holguin Maldonado και του Παλάου Gustav Aitaro (διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης “Our Ocean 2022).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (Προεδρία Ποντγκόριτσα).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.