Στην Αθήνα ο Ουκρανός ΥΠΑΜ: «Δίνουν τα χέρια» με τον Κ.Μητσοτάκη για S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM

Αύριο θα μεταβεί στην Λευκωσία - Στο στόχαστρο τα συστήματα της ΕΦ

Στην Αθήνα ο Ουκρανός ΥΠΑΜ: «Δίνουν τα χέρια» με τον Κ.Μητσοτάκη για S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοφ στην πρώτη επίσημη επίσκεψη αυτού του επιπέδου στη χώρα μας και το μενού να έχει το τελικό “ξήλωμα-σάρωμα” των ρωσικής κατασκευής όπλων που βρίσκονται στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενώ αύριο θα μεταβεί στην Κύπρο όπου σειρά εκεί θα έχουν τα όπλα της ΕΦ.

Το ταξίδι του κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από το Κίεβο, για λόγους ασφαλείας. Η επίσκεψη του κ. Ρέζνικοφ στην Αθήνα ανακοινώθηκε μόλις χθες, από τον ίδιο τον κ. Παναγιωτόπουλο στη Βουλή

Μαζί του στην Αθήνα είναι μια μεγάλη πολυμελής αντιπροσωπεία και όπως φαίνεται θα “δοθούν τα χέρια” με τον Κ.Μητσοτάκη για την εκχώρηση των κύριων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων, μεταξύ άλλων, θα τεθεί και το θέμα της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Για το ζήτημα σας είχαμε αναφέρει σχετικά εδώ στο pronews.gr για την πρόταση παράδοσης στην Ουκρανία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του συνόλου των ελληνικών, ρωσικής κατασκευής, ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM, ενώ ανάλογη πρόταση έχουν κάνει και στην Κύπρο για τα Tor-M1 και τα Buk-M1.

Στην πλευρά της Κύπρου επίσης θα ήθελαν τα άρματα Τ-80, τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 και τα επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35.

Για το ζήτημα βέβαια τίθεται το ζήτημα των αδειών “end – user: τελικού χρήστη” καθώς τα όπλα που τυχόν θα μεταβιβαστούν είναι ρωσικά (τα ΒΜΡ-1 ήταν γερμανικής δικαιοδοσίας) αλλά στην κυβέρνηση απλά θα περιμένουν αδιάφορα την Ρωσία να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η παραχώρηση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70 του Στρατού Ξηράς, τσεχοσλοβακικής και ανατολικογερμανικής κατασκευής αλλά αυτό απλά θα αδυνατήσει την άμυνα της ΑΣΔΕΝ.

H Εθνική Φρουρά διαθέτει δύο (2) πυροβολαρχίες Buk-M1-2, συνολικά οκτώ (8) τετραπλούς εκτοξευτές. Τα Buk-M1-2 είναι αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς.

Η μεταφορά των OSA-AKM μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, με τους αντικαταστάτες τους για την ελληνική άμυνα να είναι άγνωστοι.

Oι ΗΠΑ «καίγονται» να βρουν όπλα και ειδικά αντιαεροπορικά όπλα, για την Ουκρανία καθώς οι απώλειες των Ουκρανών είναι μεγάλες από τις ρωσικές αποστολές SEAD (καταστολής αεράμυνας) και τα δυτικά αντιαεροπορικά όπλα παρέχονται «με το σταγονόμετρο» από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αργούν να εκπαιδευθούν οι Ουκρανοί: Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος εκπαίδευση για να αποδοθούν Ουκρανοί επιχειρησιακοί χειριστές Α/Α όπλων

Ενώ τα ελληνικά, ρωσικής κατασκευής, όπλα, είναι γνωστά στους Ουκρανούς και ειδικά οι S-300PMU1 είναι σε ανώτερο επίπεδο από ότι ήταν τα ουκρανικά S-300.

Πρέπει να σημειωθεί όμως και ο παράγοντας χρόνος κατά τον οποίο θα γίνει αυτή η ανταλλαγή. Χρόνος με την έννοια πόσο ταυτόχρονα θα γίνει η αντικατάσταση των  S-300 κατά κύριο και λόγο και των υπολοίπων συστημάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό γιατί η ΠΑ δεν έχει την πολυτέλεια να απογυμνώσει το Ν.Α.Αιγαίο από την προστασία των S-300PMU-1 μέχρις έρθουν τα όποια ισραηλινά συστήματα που θα τα αντικαταστήσουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.