Συνετρίβη μαχητικό F-14 στο Ιράν – Τραυματίστηκαν ελαφρά οι δύο χειριστές (βίντεο)

Για βλάβη στον κινητήρα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνετρίβη μαχητικό F-14 στο Ιράν – Τραυματίστηκαν ελαφρά οι δύο χειριστές (βίντεο)

Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-14 συνετρίβη το Σάββατο στο Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, με τους δύο χειριστές του να τραυματίζεται ελαφρά.

Επρόκειτο για το δεύτερο τέτοιο συμβάν σ’ έναν μήνα στην περιοχή, μετά τη συντριβή την 24η Μαΐου εκπαιδευτικού αεροσκάφους F-7 (της κινεζικής εκδοχής του σοβιετικού MiG-21), η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο χειριστές του.

«Μαχητικό αεροσκάφος F-14 υπέστη βλάβη στον κινητήρα (χθες) το πρωί στην περιοχή Ισφαχάν (κεντρικά)», είπε στο Tasnim ο εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, ο Ρασούλ Μοταμέντι.

«Ο πιλότος και ο χειριστής των όπλων και του ραντάρ τραυματίστηκαν όταν προσεδαφίστηκαν με τα αλεξίπτωτά τους και διακομίστηκαν αμέσως σε νοσοκομείο», πρόσθεσε ο κ. Μοταμέντι, διευκρινίζοντας πως το αεροσκάφος «καταστράφηκε».

Τα τελευταία χρόνια, ιρανικά ΜΜΕ έχουν αναφερθεί σε αρκετά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν στρατιωτικά αεροσκάφη.

Τον Φεβρουάριο, μαχητικό F-5 συνετρίβη στην Ταμπρίζ (βορειοδυτικά), με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει στόλο περίπου 300 μαχητικών, σοβιετικής κατασκευής (MiG-29, Su-25), αμερικανικής κατασκευής (F-4, F-5, F-14), κινεζικής κατασκευής (F-7), γαλλικής κατασκευής (Mirage F1), καθώς και μερικά του τύπου Saeqeh («Αστροπελέκι», η ιρανική εκδοχή του F-5), σύμφωνα με ειδικούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2006, το Ιράν απέσυρε επισήμως από την υπηρεσία τα περίπου 80 αεροσκάφη F-14 Tomcat που διέθετε, μολαταύτα συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί, καθώς οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 εμποδίζουν την Τεχεράνη να αγοράσει νέα μαχητικά δυτικής κατασκευής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.