ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θρύλο οι Έλληνες! Θρήνο οι Ιταλοί!

Συστήνεται ο «συνασπισμός των πτηνών» για την Ουκρανία: Οι χώρες που θέλουν να δώσουν F-16 – Στέλνουν Leopard-2 και α/α πυραύλους

Μετά την πανωλεθρία της Ζαπορίζια η Δύση στέλνει 14 ακόμη τεθωρακισμένα

Συστήνεται ο «συνασπισμός των πτηνών» για την Ουκρανία: Οι χώρες που θέλουν να δώσουν F-16 – Στέλνουν Leopard-2 και α/α πυραύλους

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια κοινοπραξία με την ονομασία «Συνασπισμός Πτηνών» για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του αλλά και την εκπαίδευση πιλότων.

Ο Ρεζνίκοφ, ο οποίος μετέβη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για την Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, έκανε δήλωση στους δημοσιογράφους μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σήμερα έλαβα πολύ σημαντικά νέα σχετικά με τον συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών που ονομάζεται «συνασπισμός των πτηνών», δήλωσε ο Ρεζνίκοφ.

«Λάβαμε σήμερα δεσμεύσεις από τους εταίρους μας σχετικά με την έναρξη της εκπαίδευσης και τον σχηματισμό ενός συνασπισμού μαχητικών αεροσκαφών. Αυτό ξεκινά με τα F-16. Η Ολλανδία και η Δανία θα πρωτοστατήσουν και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν» πρόσθεσε ο Ουκρανός Υπουργός.

Ο Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι προηγουμένως είχε σχηματιστεί ένας συνασπισμός αρμάτων μάχης, συστημάτων αεράμυνας και πυροβολικού και τώρα με τον συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών, πιστεύει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα γίνουν η «ανατολική ασπίδα» της Ευρώπης.

Ανακοινώθηκε ότι ορισμένες χώρες όπως η Πολωνία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία είναι πρόθυμες να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16, κάτι που η Ουκρανία ζητούσε εδώ και καιρό.

Ταυτόχρονα η Ουκρανία θα αποκτήσει περαιτέρω 14 άρματα μάχης τύπου Leopard-2 συνολικής αξίας τριψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ από τους δυτικούς εταίρους, ποσό που θα χρηματοδοτήσουν η Δανία και η Ολλανδία, αναφέρει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη πηγές του ΝΑΤΟ.

Τα άρματα μάχης θα προμηθεύσει και θα ανακαινίσει ο όμιλος Rheinmetall, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι συμβάσεις για τη νέα παράδοση έχουν ήδη υπογραφεί και η γερμανική κυβέρνηση συμμετείχε, καθώς πρέπει να συμφωνήσει με την εξαγωγή τους.

Η αποστολή των αρμάτων μάχης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Με αυτό τον τρόπο η Δύση θέλει να καλύψει τις τρομερές απώλειες που υπέστησαν οι Ουκρανοί κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής τους και κυρίως στη Ζαπορίζια, εκεί που σε μια ημέρα έχασαν 4 Leopard-2.

«Οι συνολικές απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων στις προαναφερθείσες περιοχές μέσα σε μια μέρα έφθασαν ως και τους 300 στρατιώτες, τα 9 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 4 Leopard, και τα 11 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 4 αμερικανικών Bradley», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ, προσθέτοντας πως καταστράφηκε επίσης αυτοκινούμενο πυροβόλο CAESAR.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τονίσει ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει πάνω από 160 τεθωρακισμένα. 

Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Δανία θα συνεργασθούν για να στείλουν αντιαεροπορικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων πυραύλων στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν στο πόλεμο με τις ρωσικές δυνάμεις, αναφέρουν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η παράδοση των εξοπλισμών έχει ήδη αρχίσει και θα πρέπει να ολοκληρωθεί «εντός μερικών εβδομάδων», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που κοινοποίησε η βρετανική κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης της Ομάδας επαφής για την Ουκρανία υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.