ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Τα μαθαίνουμε από τους Ισπανούς! «Αύξηση 235% στις ροές παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα – Τους μεταφέρουν από τα νησιά»

«Στα πρόθυρα της κατάρρευσης οι δομές»

Τα μαθαίνουμε από τους Ισπανούς! «Αύξηση 235% στις ροές παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα – Τους μεταφέρουν από τα νησιά»

Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα όλης της Ευρώπης. Κορυφώνεται στη Μεσόγειο και αποτελεί καθημερινό θέμα σε όλη τη «γηραιά ήπειρο» και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το φοβερό όμως που μας κάνει και πάλι… “πρωτοπόρους” είναι ότι τα μαθαίνουμε όχι από την κυβέρνηση αλλά από ξένα μέσα!

Σε αυτό το πλαίσιο η ισπανική ABC έκανε ρεπορτάζ για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αυξάνονται διαρκώς στην… Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η ισπανική εφημερίδα αναφέρει:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια νέα μεταναστευτική κρίση, με μια σειρά από στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την τρέχουσα περίπλοκη κατάσταση: αν οι εγγραφές που καταγράφηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιανουαρίου 2022 ήταν 8.873, την ίδια περίοδο φέτος έχουν εκτοξευθεί σε 18.244.

Τον Αύγουστο, οι ροές αυξήθηκαν κατά 235% σε σύγκριση με τα στοιχεία που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα πέρυσι και, επιπλέον, μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο έχουν πραγματοποιηθεί 7.197 αφίξεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αν και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας της περασμένης άνοιξης, κατά την οποία ο συντηρητικός αρχηγός και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είχε καταφέρει να ελέγξει τις ροές, η πραγματικότητα είναι ότι οι δομές υποδοχής σε αυτή τη χώρα με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 10 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Μια άλλη από τις προεκλογικές υποσχέσεις του συντηρητικού στελέχους ήταν η ανέγερση φράχτη στα σχεδόν 200 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα από τη γειτονική Τουρκία δια ξηράς και η επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Έβρου.

Μάλιστα, εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ένα νέο τμήμα του φράχτη και ανακοίνωσε την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της συνοριακής φύλαξης στην περιοχή. «Ο φράχτης είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία των συνόρων και για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης μετανάστευσης και διακίνησης», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τρίτη, κατά την οποία, επιπλέον, ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής σε άλλα 35 χιλιόμετρα τον μήνα Οκτώβριο.

Όμως η κατάσταση στη θάλασσα είναι λιγότερο ελεγχόμενη, αφού οι μαφίες χρησιμοποιούν σκάφη αναψυχής για να εισάγουν μετανάστες, δυσκολεύοντας τους ελέγχους από την ελληνική ακτοφυλακή. Δεδομένης της κατάστασης στην Ιταλία και την ανατολική Μεσόγειο, η συντηρητική κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η επέκταση της διαθεσιμότητας των κέντρων μετανάστευσης σε όλη τη χώρα ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο στις καθημερινές αφίξεις όσο και για τους περισσότερους από 28.000 άνθρωποι που παραμένουν στην Ελλάδα εν αναμονή της επίλυσης των διαδικασιών ασύλου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο, αρχίζει να αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε αυτά τα νησιά, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης είναι σχεδόν πλήρης, με 12.402 να φιλοξενούνται για μέγιστο αριθμό 15.190 θέσεων.

Η μαζική άφιξη μεταναστών πιέζει και τα γραφεία καταγραφής, ειδικά στα νησιά. Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάστηκε να ανοίξει ξανά τις πόρτες σε δύο από τα κέντρα ταυτοποίησης στην κεντρική Ελλάδα που ήταν κλειστά εδώ και δύο χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι υπάλληλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν νέες αφίξεις την ίδια ημέρα άφιξης, ιδίως στα νησιά, από όπου παραπέμπονται σε γραφεία στην ηπειρωτική Ελλάδα.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.