Ταϊβάν: Φόβοι από την καθυστέρηση παράδοση των νέων F-16V – Ζητούν κάλυψη από τις ΗΠΑ

Οφείλεται στην διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας προϊόντων

Ταϊβάν: Φόβοι από την καθυστέρηση παράδοση των νέων F-16V – Ζητούν κάλυψη από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε σήμερα ότι η παράδοση 66 προηγμένων νέων F-16 στην έκδοση Viper από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καθυστερήσει λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού και το υπουργείο εργάζεται για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές και «να καλύψει τις ελλείψεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν το 2019 την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper της Lockheed Martin στην Ταϊβάν αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια συμφωνία που θα οδηγούσε τον στόλο F-16 του νησιού σε περισσότερα από 200 αεροσκάφη, ώστε να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στην αυξημένη απειλή από την Κίνα.

Η Ταϊβάν έχει μετατρέψει 141 αεροσκάφη F-16 A/B σε τύπου F-16V και επιπλέον έχει παραγγείλει 66 νέα F-16V, τα οποία διαθέτουν νέα ηλεκτρονικά, όπλα και συστήματα ραντάρ για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κινεζική αεροπορία, συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου stealth μαχητικού J- 20.

Το πρώτο από τα νέα F-16V επρόκειτο να παραδοθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά αυτό έχει καθυστερήσει για το τρίτο τρίμηνο του 2024 λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία, ανέφερε το υπουργείο.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ταϊβάν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να «καλύψουν την έλλειψη», συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών για τον υπάρχοντα στόλο, ενώ πρόσθεσε ότι η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2026.

Το υπουργείο χρησιμοποιεί διπλωματικούς διαύλους, όπως μέσω της de facto πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ταϊπέι, για να επιλύσει το πρόβλημα.

Η Ταϊβάν διαμαρτύρεται από πέρυσι για καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ, όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, καθώς οι κατασκευαστές στρέφουν τις προμήθειές του στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Michael McCaul, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ταϊπέι τον περασμένο μήνα ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.