ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε πέντε μέλη σπείρας που «ξάφριζαν» καταστήματα με τη μέθοδο του «ριφιφί» (φώτο)

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε πέντε μέλη σπείρας που «ξάφριζαν» καταστήματα με τη μέθοδο του «ριφιφί» (φώτο)

Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έβαλαν τέλος στην εγκληματική δράση μιας σπείρας που «χτυπούσε» καταστήματα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τη μέθοδο «ριφιφί».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί ηλικίας 29, 33 και 34 ετών και δύο ημεδαποί ηλικίας 27 και 26 ετών (άντρας – γυναίκα αντίστοιχα), σε βάρος των οποίων, σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση – συμμορία, διακεκριμένες κλοπές, «ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις», «παρακολούθηση ραδιοφάσματος – μη δημόσιες διαβιβάσεις» και νομοθεσία «περί εξαρτησιογόνων ουσιών».

Όπως προέκυψε, τέσσερα εκ των μελών συγκρότησαν την εν λόγω εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τις αρχές Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να προβαίνουν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, σε διαρρήξεις καταστημάτων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενώ το πέμπτο μέλος (γυναίκα) ήταν υπεύθυνο για την ενοικίαση οχημάτων και την παραχώρησή τους στους συνεργούς της.

Το μεγαλύτερο μέρος των διαρρήξεων πραγματοποιούνταν με τη μέθοδο διάνοιξης οπής σε τοίχους (ριφιφί) ή γυψοσανίδες με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, ενώ αφού εισέρχονταν στους χώρους των καταστημάτων, κινούνταν με προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί, αφαιρώντας στη συνέχεια χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και καπνικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας, χρησιμοποιούσαν κυρίως ενοικιαζόμενα οχήματα, που φρόντιζαν να μη διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως η επιτήρηση του περιβάλλοντα χώρου, η αλλαγή ενδυμάτων πριν και μετά την τέλεση των παράνομων πράξεων. diarrikseis-1

Από την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι τα προαναφερόμενα μέλη διέπραξαν 17 διαρρήξεις καταστημάτων (σούπερ μάρκετ, ψιλικά, φαρμακεία, κινητής τηλεφωνίας, πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών, ψητοπωλεία) στις περιοχές της Πολίχνης, Αμπελοκήπων, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Τούμπας, Χαριλάου, Καλαμαριάς και Πεύκων, ενώ η συνολική «λεία» που αποκόμισαν εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 138.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (11-04-2023) σε οικίες των μελών του κυκλώματος, στις περιοχές των Συκεών, Μετεώρων, Νικόπολης, Αμπελοκήπων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

– Χρηματικά ποσά ως προερχόμενα από αξιόποινες πράξεις,
– Κινητά τηλέφωνα των οποίων η νόμιμη κατοχή ερευνάται,
– Φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ.,
– Διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία,
– Διάφορα είδη ένδυσης,
– 230 Ναρκωτικά δισκία,
– Πιστόλι κρότου που φέρει στην κάνη προσαρμοσμένη χοάνη με σπείρωμα, αποσπώμενη κ.α. diarrikseis-2

Επιπλέον, κατασχέθηκαν:

– αυτοκίνητα ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε έτερες αξιόποινες πράξεις. diarrikseis-3

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.