Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε οι χώρες της ΕΕ να στείλουν 1.000.000 βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο!

Θα πληρώσει ότι ζημιές κάνουν οι Ρώσοι

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε οι χώρες της ΕΕ να στείλουν 1.000.000 βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στο οποίο μετείχε και ο ΚΜητσοτάκης συμφωνώντας με τις θέσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων) επαναλαμβάνει την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει την Ουκρανία και τον λαό της – πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά – «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τη συμφωνία στο Συμβούλιο για επείγουσα παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία και – εάν ζητηθεί – πυραύλων, μεταξύ άλλων μέσω κοινής προμήθειας, με στόχο την παροχή 1 εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να «διατηρήσει και να αυξήσει τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και να συνεχίσει να εργάζεται για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου μαζί με τους εταίρους».

Υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και δεσμεύονται για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της καταστρατήγησης από τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ενισχύσουν όλα τα απαραίτητα μέσα επιβολής και να αναπτύξουν, από κοινού με τα κράτη μέλη, μια πλήρως συντονισμένη προσέγγιση για το σκοπό αυτό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει «τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας που παρέχεται από το Ιράν και τη Λευκορωσία» και προτρέπει όλες τις χώρες να μην παρέχουν υλική ή άλλη υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ρώσου Προέδρου και της Επιτρόπου του για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τους ευρωπαίους ηγλετες ναβ τονίζουν, στα συμπεράσματά τους, ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για λογοδοσία της Ρωσίας για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία για τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Κέντρου Δίωξης του Εγκλήματος της Επιθέσεως κατά της Ουκρανίας (ICPA) στη Χάγη, το οποίο θα συνδέεται με την υφιστάμενη Κοινή Ομάδα Έρευνας που υποστηρίζεται από την Eurojust.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους (αναμένεται να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη των ευρωπαίων πολιτών).

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την καταγραφή των ζημιών που έχει προκαλέσει η Ρωσία. Μαζί με τους εταίρους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εντείνει τις εργασίες για τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανανέωση της Πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τονίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Τονίζει, επίσης, την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι τα γεωργικά προϊόντα θα είναι συνεχώς διαθέσιμα και οικονομικώς προσιτά στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη δέσμευση και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας και υπογραμμίζει τη σημασία της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματά της, ιδίως εκείνα της 23-24ης Ιουνίου 2022.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.