ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το ιαπωνικό ναυτικό πηγαίνει για ναυπήγηση 12 φρεγατών μέσα σε 5 χρόνια! – Θα αποτελούν βελτιωμένες Mogami

Θα αποτελούν πλοία εκτοπίσματος 4.880 τόνων

Το ιαπωνικό ναυτικό πηγαίνει για ναυπήγηση 12 φρεγατών μέσα σε 5 χρόνια! – Θα αποτελούν βελτιωμένες Mogami

Η Ιαπωνία θέλει να αποκτήσει 12 νέες και αναβαθμισμένες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων κλάσης Mogami σε μια χρονική περίοδο πέντε ετών, συγκεκριμένα από το 2024 έως το 2028, στο πλαίσιο ενίσχυσης των ναυτικών δυνάμεων της χώρας απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη απειλή της Κίνας, με τον προγραμματισμό να προβλέπει την κατασκευή περίπου δύο μονάδων επιφανείας το χρόνο την εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries και τη θυγατρική της εταιρεία, Maritime Systems.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Naval News, το ναυτικό της Ιαπωνίας σχεδίαζε αρχικά την προμήθεια 22 φρεγατών κλάσης Mogami, ωστόσο φαίνεται ότι άλλαξαν τα πλάνα και πλέον ο στόχος είναι η απόκτηση συνολικά 12 τέτοιων φρεγατών μέχρι το τρέχον οικονομικό έτος, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη ναυπήγηση μιας νέας κατηγορίας 12 αναβαθμισμένων φρεγατών (πάλι κλάσης Mogami) από το 2024 έως το 2028.

Ήδη το ιαπωνικό ναυτικό ζήτησε χρηματοδότηση ύψους 1,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή των πρώτων δύο αναβαθμισμένων φρεγατών κλάσης Mogami για το οικονομικό έτος 2024.

Υπενθυμίζεται ότι οι υφιστάμενες φρεγάτες κλάσης Mogami έχουν συνολικό μήκος 133 μέτρα, πλάτος 16 μέτρα, τυπικό εκτόπισμα 3.900 τόνους και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες άνω των 30 κόμβων και διαθέτουν:

πυροβόλο τύπου Mk 45 των 127 χιλιοστών,
διπλούς εκτοξευτές για 8 πυραύλους επιφανείας – επιφανείας,
δύο τηλεχειριζόμενους πύργους πυροβόλων,
σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου MK-41 με 16 κελιά για πυραύλους επιφανείας – αέρος
πυραυλικό σύστημα εγγύς αεροπορικής προστασίας  τύπου SeaRAM,
ενώ ακόμα μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο τύπου SH-60L, να αναπτύσσει μη επανδρωμένα υποβρύχια συστήματα, νάρκες και τορπίλες Type 12.

Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες νέας κλάσης Mogami, βάσει των όσων έχουν δημοσιεύσει τόσο το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας και η κατασκευάστρια εταιρεία Mitsubish Heavy Industries, θα έχουν, μεταξύ άλλων,  πυραύλους με μεγαλύτερη εμβέλεια, συγκεκριμένα την βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου επιφανείας επιφανείας Type 12 SSM και καινούριο κατευθυνόμενο πύραυλο επιφανείας – αέρος, μαζί με εκσυγχρονισμένα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Παρά το γεγονός ότι οι νέες Mogami θα έχουν μεγαλύτερο τυπικό εκτόπισμα (4.880 τόνους) και μεγαλύτερο μήκος (142 μέτρα) σε σύγκριση με τις υφιστάμενες φρεγάτες της ομώνυμης κλάσης, εντούτοις θα έχουν πλήρωμα 90 ατόμων, γεγονός που υποδεικνύει την ενσωμάτωση προηγμένων αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, σημειώνεται ότι το ιαπωνικό ναυτικό επενδύει σε νέα οπλικά συστήματα και εξοπλισμούς όπως η προμήθεια ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ έχει αιτηθεί αμυντικές δαπάνες συνολικής αξίας 52,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.