Το θέμα πλέον δεν είναι αν αγόρασαν το Predator αλλά από πού προήλθαν και πώς πληρώθηκαν τα λεφτά για την αγορά του...

10 χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία: Το «φάντασμα» της FETÖ και η εκκαθάριση

Η μαρτυρία Έλληνα διπλωματικού αξιωματούχου

10 χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία: Το «φάντασμα» της FETÖ και η εκκαθάριση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Με μια ιδιαίτερη συγκυρία συμπίπτει φέτος η 10η επέτειος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016 παραμένει εργαλείο του τουρκικού καθεστώτος για την ενίσχυση της αφήγησης περί «εσωτερικού εχθρού», την δικαιολόγηση αυταρχικών μέτρων και τις συνεχείς εκκαθαρίσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε εκ νέου στο «ύπουλο δίκτυο» της FETÖ (οργάνωση Γκιουλέν), το οποίο, όπως είπε, «εκμεταλλεύτηκε τα ειλικρινή συναισθήματα του έθνους μας για 40 χρόνια».

«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στον αγώνα μας κατά της FETÖ», τόνισε, χαρακτηρίζοντάς την ως «υπεργολάβο για τους εχθρούς της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο των εορτασμών-επετειακών εκδηλώσεων, τουρκικές αρχές πραγματοποίησαν μεγάλη επιχείρηση σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα 704 συλλήψεις.

Μεταξύ των συλληφθέντων:

170 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι (97 από το Υπουργείο Εσωτερικών, 14 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.ά.)
6 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι
44 απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι
484 από τον ιδιωτικό τομέα και πολίτες

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Το κυβερνών κόμμα AKP δημοσίευσε βίντεο με θέμα την απόπειρα, ενώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου ανάρτησαν μηνύματα στα social media, τονίζοντας την «επική αντίσταση» υπό την ηγεσία Ερντογάν.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης, ο οποίος το 2016 υπηρετούσε ως Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα είχε περιγράψει ότι μήνες πριν υπήρχαν ψίθυροι για επικείμενη απόπειρα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε διαρρεύσει ότι στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απέπεμπε Γκιουλενιστές αξιωματικούς, γεγονός που επιτάχυνε την απόπειρα.

«Με βρήκαν στο κέντρο της Άγκυρας, περικύκλωσαν όλα τα κυβερνητικά κτήρια», είχε πει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας φάλαγγες αρμάτων και μηχανοκίνητων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία έπαιξε η αδυναμία των πραξικοπηματιών να συλλάβουν τον Ερντογάν, η διαρροή πληροφοριών στην MIT, καθώς και η κινητοποίηση του κόσμου μετά την παρέμβαση του Τούρκου προέδρου.

«Η πλειοψηφία των πραξικοπηματιών ήταν Κεμαλιστές», είχε αποκαλύψει, ενώ μετά την αποτυχία ακολούθησαν μαζικές αποπομπές και πλήρης πολιτικός έλεγχος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δέκα χρόνια μετά, το «φάντασμα» της FETÖ συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για εκκαθαρίσεις και συγκεντρωτισμό.

Ο Ερντογάν ελέγχει πλήρως το στράτευμα, το οποίο έχει απασχοληθεί σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων, ενώ εντός χώρας οι επιχειρήσεις αναλαμβάνονται κυρίως από δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.