ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι δηλώσεις Ζ.Μπορέλ δεν έχουν για εμάς καμία αξία»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι δηλώσεις Ζ.Μπορέλ δεν έχουν για εμάς καμία αξία»

Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών σχετικά με την απόφαση της Αγκυρας για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. με ανακοίνωσή του καταδίκασε με έντονο τρόπο «τα μονομερή βήματα και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις» των κ. Ερντογάν και Τατάρ και επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης θα αξιολογήσουν προσεχώς την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς αποδοκίμασε τις δηλώσεις Μπορέλ και ισχυρίστηκε πως «για εμάς δεν έχουν καμία αξία, είναι κενές αυτές και παρόμοιες δηλώσεις που αγνοούν τον τουρκοκυπριακό λαό, είναι μακριά από την πραγματικότητα και αντικατοπτρίζουν μόνο τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία)».

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως αυτή είναι μια «μεροληπτική στάση της Ε.Ε.», ενώ δείχνει να επιμένει στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου, καθώς ο κ. Μπιλγκίτς ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις και όλες τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχές της “ΤΔΒΚ” σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και το άνοιγμα των Βαρωσίων».

Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αμφισβήτησε την κυριαρχία πολλών ελληνικών νησιών και βραχονησίδων και ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να στρατιωτικοποιήσει πολλά νησιά του Αιγαίου.

Σε ομιλία του προς Τούρκους αξιωματικούς υποστήριξε πως «υπάρχουν νησιά που έχουν καθοριστεί με αυτή τη Συνθήκη της Λωζάννης, έχουμε συμφωνήσει με την απέναντι πλευρά και έχουμε πει αυτά και αυτά τα νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν και θα έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απειλή από την Τουρκία και σε μια προσπάθεια προβολής της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» υποστήριξε πως υπάρχουν νησιά που η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει υπό την κυριαρχία της.

Επιχείρησε επίσης να υποβαθμίσει την αξία της αγοράς των Rafale: «Εχουν μπει σε μια κούρσα εξοπλισμών. Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με την αγορά 3-5 αεροσκαφών. Με 3-5 μεταχειρισμένα αεροσκάφη δεν αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων. Οι Ελληνες γείτονές μας δεν πρέπει να έρθουν με επιθετικές λύσεις, αλλά με ειρηνικές λύσεις», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.