Ουρανοξύστη απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ κατασκεύασε ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Ουρανοξύστη απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ κατασκεύασε ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Εντυπωσιακή εμφάνιση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Νέα Υόρκη και στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προετοιμάζει η Άγκυρα, καθώς θεωρεί ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προβληθεί ο νέος αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στο νέο διεθνές σκηνικό όπως διαμορφώνεται και μετά την «πτώση» της Καμπούλ.

Ο Τούρκος ηγέτης θα έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ηγέτες, αλλά το πρόγραμμα του θα έχει και μια ξεχωριστή στιγμή καθώς θα εγκαινιάσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια απέναντι ακριβώς στον ΟΗΕ, το «Τουρκικό Σπίτι» (Turkevi Center). Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα.

Είναι ένας ουρανοξύστης 171 μέτρων με 36 ορόφους που δεσπόζει απέναντι από το κτίριο του ΟΗΕ που θα στεγάζει τις διπλωματικές και άλλες επίσημες αποστολές της Τουρκίας αλλά και ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο προώθησης του τουρκικού πολιτισμού και των τουρκικών θέσεων.

Ήταν ένα σχέδιο από παλιά, όταν η Τουρκία είχε αγοράσει ένα σχετικά μικρό κτίριο στο σημείο αυτό θέλοντας να κυματίζει η τουρκική σημαία απέναντι από τον κτίριο του ΟΗΕ το οποίο αποτελεί σημείο συνάντησης των αντιπροσώπων όλων των χωρών του κόσμου και των διεθνών οργανισμών.

Το 2016 διατυπώθηκε πρώτη φορά η πρόταση για την ανέγερση ενός ουρανοξύστη στο σημείο αυτό (821 United Nations Plaza),ένα έργο πολυδάπανο, αλλά που ταίριαζε με την μεγαλομανία της τουρκικής ηγεσίας που θεωρούσε ότι ένα τέτοιο μεγαλειώδες κτίριο θα αντανακλούσε και το «μεγαλείο» το οποίο θέλει να προσδώσει στην Τουρκία η νεοθωμανική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν .

Το «Τουρκικό Σπίτι» θα διαθέτει αίθουσες συνεδρίων, αμφιθέατρα και τους χώρους που θα στεγάζουν τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Τουρκίας. Η Συμφωνία για την κατασκευή του τουρκικού ουρανοξύστη υπογράφτηκε από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν το 2017 κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ όπου είχε συναντηθεί με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξει να προωθήσει τον ρόλο της Τουρκίας στο Αφγανιστάν εξασφαλίζοντας τις ευλογίες της διεθνούς κοινότητας και των Αμερικανών για την ανάληψη της ευθύνης λειτουργιάς του αεροδρομίου της Καμπούλ από κοινού με το Κατάρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συγχρόνως στο επίκεντρο των επαφών του θα είναι τόσο η Λιβύη και η Συρία, που η Τουρκία έχει βαρύνοντα ρόλο, ενώ στην ατζέντα είναι η προώθηση των αιτημάτων μουσουλμανικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, κίνηση ενταγμένη στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβληθεί ως η ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.