ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Α.Μπαμπατζάν: «Ο Ν.Μπαχτσελί είναι σαν ένας διορισμένος από το κράτος αξιωματούχος που ηγείται της κυβέρνησης»

Α.Μπαμπατζάν: «Ο Ν.Μπαχτσελί είναι σαν ένας διορισμένος από το κράτος αξιωματούχος που ηγείται της κυβέρνησης»

Επίθεση στον εταίρο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγοάν στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου, Αλί Μπαμπατζάν.

Ο Ερντογάν παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας στον Μπαχτσελί, ο οποίος ηγείται του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, ανέφερε συγκεκριμένα ο Μπαμπατζάν, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος T24 και αναμετέδωσε το Ahval News.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν σχημάτισε συμμαχία με το ακροδεξιό MHP μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016. Επισημοποίησαν τη συνεργασία τους όταν τα δύο κόμματα δημιούργησαν τη «Λαϊκή Συμμαχία» για να διεκδικήσουν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου του 2018.

Το AKP χρειαζόταν το MHP για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να κερδίσει το 50+1 τοις εκατό των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές για την προεδρία. Η συμμαχία, η οποία δεν είναι «ανέφελη», κέρδισε συνολικά το 54% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018 – 43% για το AKP και 11% για το MHP.

«Δεν είναι πλέον οι πολίτες που καθορίζουν την πολιτική στάση του Ερντογάν, αλλά ο μικρότερος συνεργάτης του», είπε ο Μπαμπατζάν. «Ο Μπαχτσελί είναι σαν ένας διορισμένος από το κράτος αξιωματούχος που ηγείται της κυβέρνησης. Επιδιώκει να λάβει εξουσία όχι από τον λαό, αλλά από τον Ερντογάν, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα».

«Όλοι στη χώρα ψάχνουν να πάνε στον ηγέτη του MHP για να δουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, τι θα απαιτήσει ή ποια κρίση θα δημιουργήσει», είπε ο Μπαμπατζάν, ιδρυτικό μέλος του AKP, που παραιτήθηκε από το κυβερνών κόμμα το καλοκαίρι του 2019.

Ο Μπαχτσελί ασκεί εξουσία αντί του Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, το πιο ορατό από τα οποία είναι το κουρδικό ζήτημα, αναφέρει η Ahval News. Φέρνει δε ως παράδειγμα το αίτημα Μπαχτσελί για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), κατηγορώντας την ηγετική του ομάδα για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πιο πρόσφατα, ο Μπαχτσελί απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, αίτημα που διατυπώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα όταν η τουρκική λίρα έφτασε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, αφού ο Ερντογάν εμμένει στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.