ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φ.Ντονμέζ: «Θα παράγουμε δικό μας φυσικό αέριο – Θα είμαστε καλυμμένοι για 25 χρόνια»

«Η Τουρκία παρέχει το φθηνότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με μεγάλη διαφορά»

Φ.Ντονμέζ: «Θα παράγουμε δικό μας φυσικό αέριο – Θα είμαστε καλυμμένοι για 25 χρόνια»

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή του δικού της φυσικού αερίου για να μην επηρεαστεί από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προσθέτοντας ότι η ποιότητα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στον Εύξεινο Πόντο είναι υψηλή.

“Αν είχαμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, δεν θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με κερδοσκοπικές και παράλογες τιμές αυτή τη στιγμή”, είπε ο Ντονμέζ κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους της οικονομίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ενεργειακές επενδύσεις στον κόσμο επιβραδύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όταν υπήρξε ταχεία ανάκαμψη, υπήρξε έλλειψη προμήθειας, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Sakarya στον Εύξεινο Πόντο.

“Θέλουμε να το συνδέσουμε με το σύστημά μας το πρώτο τρίμηνο του 2023”, είπε ο Ντονμέζ.

“Θα υπάρχουν περίπου 3-4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα παραγωγής τον πρώτο χρόνο. Θα φτάσουμε στο μέγιστο επίπεδο των 15-20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2026. Αυτό θα καλύψει τις ανάγκες φυσικού αερίου όλων των κατοικιών στην Τουρκία για περίπου 25 χρόνια. Καθώς εισέρχεται το οικιακό αέριο, το ακριβό αέριο θα εξέρχεται από το σύστημα”.

Σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο περιέχει χαμηλά και υψηλά επίπεδα θείου, υγρασίας και σωματιδίων, ο Ντονμέζ είπε, “Το αέριο στον Εύξεινο Πόντο είναι αυτό που ονομάζεται “γλυκό αέριο”. Η διαδικασία χωρισμού πιθανότατα δεν θα κοστίσει πολύ”.

Ο συνολικός ενεργειακός λογαριασμός της Τουρκίας αναμένεται να φτάσει τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, από τον μέσο όρο της δεκαετίας των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού. “Δεν νομίζω ότι θα πέσει το επόμενο έτος”, είπε, επισημαίνοντας την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία εισήγαγε περίπου 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού ετησίως πληρώνοντας περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγείς αγωγών Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν, καθώς και σε προμηθευτές LNG όπως το Κατάρ, η Νιγηρία, η Αλγερία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο καλύπτεται με προμήθειες LNG.

Φέτος, η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία αναμένεται να φτάσει τα 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σε μια προσπάθεια να κλείσει το χάσμα, η Τουρκία έχει συνάψει πρόσθετες συμφωνίες με προμηθεύτριες χώρες.

Η Botaş λειτουργεί μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στη νότια επαρχία Χατάι, έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βορειοδυτική επαρχία της Ραιδεστού και δύο υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή της Σηλυβρίας και την επαρχία του Αξαρίου στην κεντρική Μικρά Ασία.

Η Τουρκία παρέχει το φθηνότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με μεγάλη διαφορά, είπε ο Ντονμέζ.

Ενώ η μέση τιμή φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά είναι 0,17 ευρώ ανά κυβικό μέτρο στην Τουρκία, είναι 0,26 ευρώ στην Ουκρανία, 0,93 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,3 ευρώ στη Γερμανία και 1,9 ευρώ στην Ολλανδία.

Η τουρκική Petroleum Pipeline Corporation (Botaş) παρέχει φυσικό αέριο σε βιομηχανικές ζώνες και σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες τιμές. Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων τιμών για τα νοικοκυριά σε φυσικό αέριο θα είναι περίπου 80 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (7 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ στην ηλεκτρική ενέργεια, θα είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια λίρες (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια), είπε ο Dönmez.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύτηκαν σχεδόν έξι φορές πάνω φέτος λόγω της έντονης χειμερινής ζήτησης και των εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των βασικών προμηθευτών, της Ρωσίας και των χωρών καταναλωτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.