Σε νέα δοκιμασία μπαίνουν οι σχάσεις της Τουρκιάς με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ύστερα από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την  παραγγελία του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας HQ-9.

«Η Τουρκία θα προχωρήσει στο σχέδιό της να παραγγείλει ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα 3,4 δισ. δολαρίων από την Κίνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.

Σε γραπτή απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Γιλμάζ αναφέρει πως η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το μεγάλου βεληνεκούς σύστημα χωρίς να το εντάξει στο σύστημα συμβατότητας του ΝΑΤΟ.

Αρχικά η Τουρκία είχε κατακυρώσει τον διαγωνισμό το 2013 στην εταιρεία China Precision Machinery Import and Export Corp και αμερικανοί και νατοϊκοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πως η συμφωνία ενδέχεται να δημιουργεί ερωτήματα για την ασφάλεια.

Η Τουρκία ανακοίνωσε αργότερα πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γαλλία για το θέμα, αλλά ο Γιλμάζ δήλωσε πως δεν ελήφθησαν νέες προσφορές.

«Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με ξένη χρηματοδότηση. Το έργο της εκτίμησης των προσφορών έχει ολοκληρωθεί και δεν ελήφθη καμιά νέα προσφορά», δήλωσε ο υπουργός.

«Το σύστημα θα ενταχθεί στο εθνικό σύστημα για την άμυνα της Τουρκίας και θα χρησιμοποιείται χωρίς να είναι ενταγμένο στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η εταιρεία Eurosam, η οποία ανήκει στον γαλλο-ιταλό κατασκευαστή πυραύλων MDBA και στη γαλλική Thales, ήρθε δεύτερη στο διαγωνισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr