Μετά από δέκα χρόνια ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των εποχούμενων συστημάτων Stinger KMS, τα οποία είχαν αναπτύξει και κατασκευάσει η τουρκική εταιρεία ASELSAN. Πρόκειται για τα συστήματα «Atılgan» και «Zipkin»  δύο αντιαεροπορικά συστήματα VSHORADS τα οποία αναπτύχτηκαν από την τουρκική εταιρεία.

Η τουρκική εταιρεία σχεδίασε και ανέπτυξε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ένα πύργο εξοπλισμένο με αισθητήρες ημέρας νύκτας, πολυβόλο των 12,7 χλστ  και εκτοξευτές για τα βλήματα Stinger. Το πρώτο σύστημα το «Atılgan» περιλαμβάνει τον πύργο εξοπλισμένο με 8 βλήματα τοποθετημένου επί τεθωρακισμένου ερπυστριοφόρου Μ-113 και χρησιμοποιείται για την προστασία τεθωρακισμένων μονάδων που βρίσκονται εν κινήσει.

Στο δεύτερο σύστημα το «Zipkin» ο πύργος με τους αισθητήρες και τα τέσσερα βλήματα έχουν τοποθετηθεί στο όχημα 4×4 Defender 130 για την προστασία εγκαταστάσεων και στρατιωτικών μονάδων. Η έκδοση «Atılgan» διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης το οποίο επιτρέπει την εκτόξευση του βλήματος Stinger ακόμα και όταν το Μ-113 βρίσκεται σε κίνηση. 

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραγγείλει σε δόσεις συνολικά  78 «Zipkin και 80  «Atılgan» για τον τουρκικό στρατό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr