Μετά την κρίση μεταξύ του Ισραήλ και Τουρκίας, η κυβέρνηση του Ισραήλ απαγόρευσε την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία να κάνει χρήση άδεια εξαγωγής ισραηλινής τεχνολογίας προς την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την πώληση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος TARP, που ήταν να εγκατασταθούν σε τουρκικά αεροσκάφη RF-4E.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πρόγραμμα έχει περιπέσει σε σοβαρά προβλήματα από το 1999 οπότε και υπογράφηκε η αρχική σύμβαση για τέσσερα τουλάχιστον ατρακτίδια Condor LOROP προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες τακτικής αναγνώρισης των RF-4E. Την περίοδο εκείνη τα ατρακτίδια βρισκόντουσαν ακόμη σε εξέλιξη με πολλά προβλήματα.

Το 2008 υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την ανάθεση νέου συμβολαίου, που προέβλεπε πλέον την προμήθεια τεσσάρων ατρακτιδίων ηλεκτρο-οπτικής αναγνώριση στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα Condor ΙΙ αλλά και δυο ατρακτιδίων EL/M-2060P με ραντάρ πλευρικής σάρωσης (SLAR) συνθετικής απεικόνισης (SAR), συνολικού ύψους άνω των 130 εκατομμυρίων δολαρίων με ορίζοντα παράδοσης τεσσάρων ετών.

Η ακύρωση του προγράμματος ανάγκασε αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα να απευθυνθούν στην αμερικανική εταιρία Goodrich, και να παραγγείλουν σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα ανάλογα αμερικανικά ατρακτίδια αναγνώρισης DB-110, καταβάλοντας περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr