ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Με το αεροπλάνο του Ερντογάν μεταφέρονται από τις ΗΠΑ οι ελληνιστικές αρχαιότητες που κλάπηκαν από την Ζεύγμα

Με το αεροπλάνο του Ερντογάν μεταφέρονται από τις ΗΠΑ οι ελληνιστικές αρχαιότητες που κλάπηκαν από την Ζεύγμα

Με το αεροσκάφος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μεταφέρονται από τις ΗΠΑ 12 μοναδικά ψηφιδωτά της αρχαίας ελληνιστικής πόλης Ζεύγμα, που είχαν κλαπεί από την Τουρκία το 1960, αναφέρει η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, προσθέτοντας ότι μεταφέρονται στο μουσείο Ζεύγμα στο Γκαζιάντεπ της Τουρκίας.

Τα ψηφιδωτά είχαν φυγαδευτεί από την αρχαία πόλη Ζεύγμα μετά από παράνομες ανασκαφές το 1960 και πουλήθηκαν αργότερα για 35 χιλιάδες δολάρια στο πανεπιστήμιο Bowling Green των ΗΠΑ από τον διακινητή αρχαιοτήτων Πήτερ Μαρκς.

Η δήμαρχος της πόλης Γκαζιάντεπ Φατμά Σαχίν μετέβη μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο στις ΗΠΑ για να ζητήσει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που είχε υπογράψει νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού με το αμερικανικό πανεπιστήμιο για την επιστροφή των ψηφιδωτών. Παρά την υπογραφή του πρωτοκόλλου το Πανεπιστήμιο δεν είχε κάνει καμιά κίνηση. Τελικά όμως οι επαφές της δημάρχου έφεραν αποτέλεσμα, αναφέρει η Τζουμχουριέτ.

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα ιδρύθηκε το 300πΧ από τον διάδοχο του Μεγάλου Αλέξανδρου Σέλευκο Α τον Νικάτορα στη δυτική όχθη του Ευφράτη αλλά η κατοίκηση στην περιοχή ξεκινά από τη νεολιθική εποχή. Τον 1ο π.Χ. αιώνα το Ζεύγμα έγινε τμήμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και η πόλη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Το Ζεύγμα πέρασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και διατηρήθηκε στην επικράτειά του μέχρι το 637 μ.Χ. όταν καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Άραβες.

Μετά σταδιακά η πόλη εγκαταλείφθηκε. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1917 και συνεχίστηκαν το 1970. Από το 1990 οι έρευνες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς λόγω της ανόδου του νερού και ανασκάφηκε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βρέθηκαν ψηφιδωτά με θέματα από την ελληνική μυθολογία καθώς και τοιχογραφίες, νομίσματα, σφραγίδες αγάλματα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Γκαζιάντεπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.