ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σε εξέλιξη «μεγάλο παζάρι» για τους S-400 – Κογκρέσο σε Πεντάγωνο: «Δώστε στην Τουρκία εναλλακτικό σύστημα»

Σε εξέλιξη «μεγάλο παζάρι» για τους S-400 – Κογκρέσο σε Πεντάγωνο: «Δώστε στην Τουρκία εναλλακτικό σύστημα»

Την προσφορά ενός εναλλακτικού αντιαεροπορικού συστήματος στην Τουρκία προκειμένου αυτή να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την προμήθεια του S-400 πρότεινε το αμερικανικό Κογκρέσο σε μυστική του έκθεση στις 15 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ στην έκθεσή του το Κογκρέσο αναφέρει πως είναι πρωταρχικής σημασίας η προσφορά ενός εναλλακτικού, στο S-400, συστήματος προκειμένου η Τουρκία να παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση η Τουρκία «κατέχει στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μια εξέχουσα γεωστρατηγική θέση και είναι επομένως κρίσιμο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ να παραμείνει έτσι».

Το εναλλακτικό αυτό σύστημα δεν κατονομάζεται αλλά πρόκειται περί του Patriot και ίσως όχι μόνο.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση του αντιβαλλιστικού συστήματος THAAD από τις ΗΠΑ το οποίο έχει παρεμφερείς ικανότητες με το S-400. Η μέγιστη απόσταση αναχαίτισης είναι τα 200 χλμ. και το μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 150 χλμ. Βέβαια το σύστημα είναι καθαρά αντιβαλλιστικό και η προμήθεια στην Σαουδική Αραβία θα κοστίσει περί τα 15 δισ.$ σε σχέση με τα 2,5 δισ.$ που θα στοιχίσουν οι S-400 στην Τουρκία, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα καταλήξει αυτή η υπόθεση.

Υπάρχουν βέβαια, όπως αναφέρθηκε και οι τελευταίες εκδόσεις του Patriot με εμβέλεια 150 χλμ. και ικανότητα αναχαίτισης και βαλλιστικών βλημάτων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε δημοσιογράφους άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε μια τέτοια προοπτική.

Αν και έσπευσε να πει ότι η αγορά των S-400 είναι τελεσίδικη υπόθεση εντούτοις στο τέλος άφησε υπονοούμενα για «πρόσφορες».

Πιο συγκεκριμένα είπε ο Τσαβούσογλου:

«Οι S-400 είναι μια συμφωνία που είναι οριστική. Έχουμε ήδη κλείσει όλα τα θέματα και θα τους αγοράσουμε από τη Ρωσία χωρίς καμία αμφιβολία.

Αυτό λέμε και στους Ρώσους. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε προσπαθήσει να αγοράσουμε συστήματα Patriot από τους εταίρους μας τους Αμερικανούς αλλά δεν έγινε κατορθωτό κάτι τέτοιο.

Έχουμε επείγουσα ανάγκη για τέτοια όπλα για αυτό και αγοράσαμε τους S-400.

Η Μόσχα μας έκανε την καλύτερη προσφορά και για αυτό καταλήξαμε εκεί.

Στο μέλλον θα δούμε ποιος θα κάνει την καλύτερη προσφορά», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/SputnikInt/status/1069203526977507328

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.