Εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις επαφές Τουρκίας και ΗΠΑ αναφορικά με την αγορά των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot, η άλλη αγορά που δρομολογεί η Άγκυρα για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Σύμφωνα με πηγή της Ουάσινγκτον και όπως μετέδωσε το Sputnik, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ακυρώσουν κάθε πλάνο πώλησης των Patriot στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει την πορεία αγοράς των ρωσικών S-400, ενώ παράλληλα, οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να “διώξουν” την Τουρκία από το πρόγραμμα του stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.

Με τερματισμό της διαδικασίας πώλησης των πυραύλων Patriot, εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, απείλησε η Ουάσιγκτον, ασκώντας νέες πιέσεις προς την κυβέρνηση της Άγκυρας.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην πώληση των Patriot, αν προωθηθεί η πώληση των S-400» δήλωσε, μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στη «Hurriyet Daily News».

Ο ανώνυμος αξιωματούχος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις Άγκυρας — Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΗΠΑ πρότειναν την προμήθεια εκ μέρους της Τουρκίας των πυραύλων Patriot.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί η τουρκική αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και πιθανώς θα συνεπάγεται, μέσω της νομοθεσίας μας, την επιβολή κάποιου είδους κυρώσεων» εξήγησε, επιπλέον.

Οι παραπάνω δηλώσεις επέρχονται λίγες εβδομάδας μετά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν ότι η παράδοση των ρωσικών S-400 δεν εμπλέκεται με την απόκτηση των αμερικανικών Patriot.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: Θα κάνουμε ό,τι θεωρούμε απαραίτητο για να διασφαλιστεί η εθνική μας ασφάλειας. Η Τουρκία ενδεχομένως θα αγοράσει τους Patriot στο μέλλον. Αλλά αυτό θα είναι απίθανο, αν η εγκατάλειψη των S-400 συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις αυτή της προμήθειας» είχε υποστηρίξει ο Ιμπαχίμ Καλίν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!