Τούρκος πρέσβης: «Οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από την τουρκική Δικαιοσύνη, μετά την έκδοσή τους»

Τούρκος πρέσβης: «Οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από την τουρκική Δικαιοσύνη, μετά την έκδοσή τους»

Την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που βρήκαν «καταφύγιο» στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του 2016, επανέλαβε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρέσβης υποστήριξε οι «πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από την τουρκική Δικαιοσύνη, μετά την έκδοσή τους στην Τουρκία».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Τουρκία ζήτησε άμεσα την έκδοσή τους, όμως «το αίτημα απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από μια σειρά δικών».

Το Anadolu σημειώνει ότι οι οκτώ στρατιωτικοί βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει άτομα που αποτελούν τη μέγιστη απειλή για την τουρκική Δημοκρατία.

«Ολα τα ζητήματα (σ.σ. ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία) είναι περίπλοκα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τις διαύλους επικοινωνίες ανοικτές. Η συνέχιση των διμερών επαφών είναι κάτι που πάντα επιθυμούσαμε» προσέθεσε ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

Το Κυπριακό και η ΑΟΖ

Ο Τούρκος πρέσβης ερωτήθηκε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της Κύπρου, για το οποίο, σύμφωνα με το Anadolu, συζήτησαν οι Τσίπρας και Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή τους.

«Θα φθάσουμε σε συμφωνία όταν βρεθεί ποιο είναι ακριβώς το ζήτημα. Το Κυπριακό ξεκίνησε το 1963, όχι το 1974, ή και ακόμα νωρίτερα. Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες στο νησί. Η “Επιχείρηση Ειρήνη” (σ.σ. έτσι αποκαλούν ορισμένοι Τούρκοι την εισβολή) δεν ήταν ο λόγος που οδήγησε στο Κυπριακό, αλλά ένα αποτέλεσμα του Κυπριακού» υποστήριξε ο Οζουγκερκγίν.

Ερωτηθείς για τις έρευνες και το πλάνο εξορύξεων σε κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος πρέσβης τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μια ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο η Τουρκία θα περιλαμβάνεται, δεν θα είναι μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργήσει» τόνισε καταλήγοντας ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.