Ο Ρ.Τ.Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει Κωνσταντινούπολη ή Άγκυρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει Κωνσταντινούπολη ή Άγκυρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αν και έχουν τεθεί εκτός μάχης αρκετοί πολιτικοί του αντίπαλοι, ο Ερντογάν έχει αρκετούς λόγους να φοβάται μια βαριά ήττα των υποψηφίων του κόμματός του ειδικά σε μεγάλους δήμους με τεράστιο συμβολισμό, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

«Οι άλλοι φταίνε»

Η λίρα έχει πέσει καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε άνω του 20% για το περασμένο έτος με την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση να καταγράφεται στο 30,97% για τα τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Για τις αυξημένες τιμές λαχανικών και άλλων ειδών διατροφής ευθύνονται οι «κερδοσκόποι», λέει ο Ρ.Τ.Ερντογάν, που θέλουν να υπονομεύσουν την κυβέρνησή του, για την αύξηση των επιτοκίων οι τράπεζες, για τη νομισματική κρίση οι ΗΠΑ…

Άλλο ένα «κόλπο», στο οποίο καταφεύγει συχνά στην προεκλογική του καμπάνια ο Τούρκος πρόεδρος είναι οι «φουσκωμένοι» αριθμοί.

Κι ενώ αποφεύγει συστηματικά τις αναφορές στην πτώση της ισοτιμίας της λίρας και στην αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, αρέσκεται να χρησιμοποιεί στις ομιλίες του τη λέξη «τετρακισεκατομμύριο», έναν αριθμό με 15 μηδενικά, όπως έκανε προ ημερών στη Μούγλα στα νοτιοδυτικά, όπου επιχείρησε να εντυπωσιάσει το ακροατήριο τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει επενδύσει εκεί 20 «τετράκισεκατομμύρια» τουρκικές λίρες (ποσό που αν ήταν ακριβές θα αντιστοιχούσε περίπου σε 3,3 δισ. ευρώ)!

Μόνον που ο Ερντογάν μιλούσε με όρους προ του 2005, όταν έγινε η μετατροπή του νομίσματος κι αγόραζες ένα ψωμί με μία λίρα, ενώ πριν χρειαζόσουν ένα εκατομμύριο λίρες, άρα υπερέβαλε κατά έξι μηδενικά… Ίσως, όμως, και να απευθυνόταν στους γηραιότερους ψηφοφόρους που έχουν συνηθίσει στην αξία της λίρας πριν από 14 χρόνια…

«Πολιτική συνωμοσία της αντιπολίτευσης με “άρωμα τρομοκρατίας”»

Αλλά το πιο αγαπημένο του επιχείρημα στο δρόμο προς τις κάλπες είναι ότι όποιοι δεν τον υποστηρίζουν, συνεργάζονται με τρομοκράτες. Εξ’ ου και τα πυρά προς την αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί ότι συνεργάζεται με τους γκιουλενιστές και τους Κούρδους.

Ο βασικός λόγος της επίθεσης αυτής είναι ότι το φιλοκουρδικό HDP δεν κατεβάζει υποψηφίους σε πολλές μεγαλουπόλεις και κοινότητες, όπου τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν σκούρα για το AKP, που συνεργάζεται με το εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Κι η απουσία υποψηφίων του HPD θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ευνοήσει τη συμμαχία του κεμαλικού CHP με το εθνικιστικό IYI Parti της Μεράλ Ακσενέρ και το συντηρητικό Saadet.

Ποιο είναι το συμπέρασμα του Ερντογάν, που ξεφουρνίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί; Ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης υποστηρίζεται από τρομοκρατικές οργανώσεις. «Έχουμε να κάνουμε με μια συμμορία των τεσσάρων», είπε πρόσφατα ισχυριζόμενος ότι CHP και HDP συνεργάζονται με το PKK και την FETO του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα εκλογικά συνθήματα συντάσσονται στην Πενσυλβάνια», λέει ο Τούρκος πρόεδρος. «Όσο για τις λίστες των υποψηφίων, στην οροσειρά του Καντίλ», το ορμητήριο, δηλαδή, του PKK στο βόρειο Ιράκ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.