ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ Τουρκίας-ΗΠΑ: Ξεκινούν ρωσοτουρκικές περιπολίες σε Ιντλίμπ – «Ασφαιρα πυρά» από Ουάσινγκτον

Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ Τουρκίας-ΗΠΑ: Ξεκινούν ρωσοτουρκικές περιπολίες σε Ιντλίμπ – «Ασφαιρα πυρά» από Ουάσινγκτον

Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ Τουρκίας-ΗΠΑ με τον Ρ.Τ.Ερντογάν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kanal 24 να προειδοποιεί τις ΗΠΑ λέγοντας ότι δεν πρέπει να προσπαθεί να κάνει την Τουρκία να πειθαρχήσει, με εμπορικά μέτρα και πρόσθεσε ότι και η Αγκυρα έχει προετοιμάσει τα δικά της μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Ουάσινγκτον τερμάτισε την προνομιακή εμπορική μεταχείριση της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία δια στόματος του Υπουργού Άμυνας, Χ.Ακάρ, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα περιπολίες στην Ιντλίμπ στην βορειοδυτική Συρία κάτι που σίγουρα δεν θα “αρέσει” σε πολλούς στην Δύση. Προηγήθηκε η κοινή ρωσοτουρκική ναυτική άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα.

Ταυτόχρονα λόγω της μη εξεύρεσης λύσης ακόμη στην Β.Συρία, η Τουρκία τόνισε πως θα κινηθεί για να τελειώσει οριστικά με το PKK-PYD. Περίπου 13.000 μαχητές τους υπάρχουν στην Συρία και 3.000 στο βόρειο Ιράκ τόνισε ο Χ.Ακάρ.

«Σήμερα θα ξεκινήσουν περιπολίες», δήλωσε ο Ακάρ στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, διευκρινίζοντας πως η Μόσχα θα περιπολεί «στη συνοριακή περιοχή εξωτερικά της Ιντλίμπ» και οι τουρκικές δυνάμεις «στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που έχει δημιουργηθεί στην επαρχία.

«Υπήρχαν περιορισμοί για τη χρησιμοποίηση (από την Τουρκία) του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ και της Αφρίν, αλλά αίρονται από σήμερα», πρόσθεσε.

Το τελευταίο κρίνεται ως ιδιαίτερο σημαντικό διότι τα τουρκικά μαχητικά θα μπορούν πλέον να πετάνε ανενόχλητα ακόμη και σε περιοχές της Β.Συρίας όπου υπάρχουν μαχητές των δυνάμεων που στηρίζονται από ΗΠΑ, SDF.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε σήμερα το πρωί αυτοκινητοπομπή περίπου δέκα τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη δυτικά του Χαλεπίου.

«Οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία σε φυλάκια παρατήρησης στις ζώνες του Χαλεπίου, της Χάμα, της Ιντλίμπ και στις πλαγιές των βουνών της Λαττάκειας ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν περιπολίες στις ζώνες που έχουν δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν», ανέφερε επίσης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Τουρκία πως θα είναι αδύνατο να εγκρίνει το Κογκρέσο την πώληση των F-35, αν η Άγκυρα αγοράσει τους S-400, πρόσθεσε όμως ότι η Τουρκία εργάζεται για να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.

Εξάλλου η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35 συνεχίζεται κανονικά όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω.

Η Τουρκία δήλωσε πως έχει ήδη πληρώσει στη Μόσχα μέρος του λογαριασμού και αναλυτές λένε πως ο Ερντογάν, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, θα δυσκολευθεί να κάνει τώρα πίσω από τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Τσαρλς Σάμερς, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Τουρκία κινδυνεύει με «σοβαρές συνέπειες», εάν προχωρήσει, όπως έχει προγραμματίσει, στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, κάτι βέβαια που έχουν πει πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα.

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» απάντησε ο Σάμερς, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο, σχετικά με την πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

«Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 6.3.2019, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στη συμφωνία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία», προειδοποίησε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στη συνέχεια η Αγκυρα μπορεί να αγοράσει και το πυραυλικό σύστημα S-500. «Καταλήξαμε στο ζήτημα των S-400, υπογράψαμε μια συμφωνία με τους Ρώσους και θα ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή. Αργότερα ίσως συνεργαστούμε στους S-500», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.