Τα σόναρ του τουρκικού Ναυτικού σκότωσαν δεκάδες δελφίνια στο Αιγαίο

Τα σόναρ του τουρκικού Ναυτικού σκότωσαν δεκάδες δελφίνια στο Αιγαίο

Ανησυχία και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι 13 δελφίνια εκβράστηκαν νεκρά, χωρίς να φέρουν εμφανή ίχνη τραυματισμού σε ακτές νησιών του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς αυτή την περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός νεκρών δελφινιών αντιστοιχεί συνήθως σε δύο νεκρά δελφίνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου. Όπως αναφέρει η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου, πρόκειται για δελφίνια που δεν φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης, ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα τα νεαρά ζώα ήταν νεαρής ηλικίας και δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί τον θάνατο τους. Σύμφωνα με την Καθημερινή ο θάνατος τους πιθανόν συνδέεται με την συνεχή και ανεξέλεγκτη χρήση σόναρ που έκαναν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα όταν 100 και πλέον πλοία κατέπλευσαν στο Αιγαίο, ενώ κατά την άσκηση έγιναν και βολές με πραγματικά πυρά.

Τόσο τα σημεία στα οποία εκβράστηκαν τα νεκρά δελφίνια, όσο και η χρονική περίοδος του θανάτου τους, που συμπίπτει χρονικά με την τουρκική άσκηση ενισχύει το παραπάνω σενάριο. Εξάλλου έρευνες έχουν καταδείξει ότι η χρήση σόναρ προκαλεί έντονη υποβρύχια ηχορύπανση, ασκώντας τεράστια πίεση με καταστροφικές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.