Εκπρόσωπος ΑΚΡ: «Το θέμα με τις ΗΠΑ δεν είναι οι S-400»

Εκπρόσωπος ΑΚΡ: «Το θέμα με τις ΗΠΑ δεν είναι οι S-400»

Το βασικό ζήτημα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη.

«Δεν είναι οι S-400 το θέμα. Το θέμα είναι ότι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, πρέπει να λάβει μέτρα ενάντια στις απειλές που δέχεται.

Ζητήθηκε βοήθεια από τους συμμάχους στο θέμα αυτό, αλλά όταν δεν δόθηκε σημασία, τότε η Τουρκία ως κυρίαρχο κράτος κοίταξε για λύση. Το θέμα που θα έπρεπε να συζητείται η υποστήριξη που παρέχει ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ στέλνοντας όπλα σε εκείνους που απειλούν την εθνική ασφάλεια ενός άλλου συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα έπρεπε κυρίως να συζητείται. Αλλά προκειμένου να το αποφύγουν, φέρνουν στην ημερήσια διάταξη άλλα θέματα.

Χρησιμοποιώντας την εικόνα της Ρωσίας στην Δύση, κάνουν προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ επικρίνοντας τις ΗΠΑ για την παροχή βοήθειας που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας, ενώ θα έπρεπε να στηρίζουν την σύμμαχό τους, Τουρκία».

Αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε ότι «αμφισβητώντας το πρόγραμμα των F-35 της Τουρκίας είναι σαν να αμφισβητούνται όλα τα κοινά προγράμματα στο πλαίσιο της κοινής ασφάλειας στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, υποστήριξε ότι «η εξαγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ως απόκλιση της προσήλωσης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα νατοϊκά συστήματα και ούτε θα έρθει σε σύγκρουση με αυτά, ανέφερε ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, ο οποίος έφερε πάλι ως παράδειγμα την Ελλάδα για την άνιση στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τα ρωσικά οπλικά συστήματα. «Υπήρξαν κάποιες νατοϊκές χώρες που αγόρασαν και ανέπτυξαν το σύστημα S-300. Δεν υπήρξε καμία σοβαρή αντίδραση από κανένα μέλος του ΝΑΤΟ. Η αντίδραση τώρα, επειδή αγοράσαμε το σύστημα S-400, εύλογα φέρνει στο νου μας το ερώτημα αν εφαρμόζονται διαφορετικά στάνταρντς για την Τουρκία από αυτά που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα νατοϊκά μέλη», δήλωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.