ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Θορυβημένη η Άγκυρα: «Σοβαρή η ελληνική αεροπορική απειλή – Γι αυτό θέλουμε τους S-400»

Θορυβημένη η Άγκυρα: «Σοβαρή η ελληνική αεροπορική απειλή – Γι αυτό θέλουμε τους S-400»

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σημαντική αεροπορική απειλή. Για αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε ανάγκη το σύστημα S-400», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των επαφών του εκεί για διμερή θέματα ασφάλειας.

Θορυβημένη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία από τις επιδόσεις της ΠΑ κατά τη διάρκεια της άσκησης “Ηνίοχος” η οποία πραγματοποιήθηκε στην 117ΠΜ, αλλά και το απομακρυσμένο, πλην όμως υπαρκτό σενάριο της απόκτησης F-35 από την Ελλάδα, στέλνει μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση ότι τα S-400 συνιστούν μονόδρομο για αυτή.

«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή αεροπορική απειλή. Δυστυχώς δεν έχουμε δεχθεί μια ικανοποιητική προσφορά από τους συμμάχους μας. Το σύστημα S-400 ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα, την συμπαραγωγή, την προσφερόμενη τεχνολογία και την τιμή», είπε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός υπεραμυνόμενος της αγοράς συστημάτων S-400 από την Ρωσία και αναφερόμενος στις αμερικανικές αντιδράσεις είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να «δεχθεί ούτε απειλές, ούτε τελεσίγραφα από κανένα πόσο μάλλον από συμμάχους.»

https://twitter.com/eha_news/status/1117798011629862912


Ο Ακάρ είπε επίσης ότι η Τουρκία αναμένεται να παραμείνει όχι μόνο αγοραστής μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth αλλά και συνεργάτης στην παραγωγή τους, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 εάν αγοράσει τους S-400.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύνδεση των S-400 με τα F-35 είναι ατυχής», δήλωσε σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον. «Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους εταίρους να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Ο Akar επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει τεχνικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των S-400, κάτι βέβαια που οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποκλείσει.

Και παιχνίδια με τους Patriοt

«Η Τουρκία αξιολογεί επίσης μια ανανεωμένη προσφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot», πρόσθεσε ο Ακάρ.

«Πρόσφατα λάβαμε την αναθεωρημένη προσφορά για τους Patriot. Αυτή η προσφορά βρίσκεται τώρα στο τραπέζι, την μελετάμε προσεκτικά.»

Νωρίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας Milliet ανέφερε ότι οι συστοιχίες των S-400 θα τοποθετηθούν σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Έτσι ως πιθανές περιοχές εξετάζονται ο Μαρμαράς (Κωνσταντινούπολης), το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η νοτιο-ανατολική Τουρκία (σύνορα Συρίας).

Η δεύτερη συστοιχία είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί στην ευρεία περιοχή της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στη Ραιδεστό (ανατολική Θράκη, σύνορα με Ελλάδα).

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ή/και στα παράλια του Αιγαίου, δηλ. στα Δαρδανέλια, τη Σμύρνη ή τη Μούγλα, όπου -σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Μιλιέτ’- η Ελλάδα προβαίνει πολύ συχνά σε παραβιάσεις εναέριου χώρου.

Με την εγκατάσταση εκεί συστοιχίας S-400, τα αεροσκάφη της ΠΑ θα «νιώθουν» την «πίεση» της τουρκικής Αεροπορίας, καθώς θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από το ραντάρ του συστήματος και θα είναι εν δυνάμει στόχοι των βλημάτων του.

Οι Τούρκοι ανησυχούν για την ελληνο-αμερικανική στρατιωτική συνεργασία

Όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, που επικαλείται σχετικό άρθρο της «Καθημερινής» οι μεταξύ των ΗΠΑ και Τουρκίας εντάσεις, έκανε τις ΗΠΑ να αξιολογήσουν εκ νέου τους συμμάχους τους στην περιοχή. Οι ΗΠΑ κάνουν σημαντικά βήματα ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας με την Ελλάδα.

Και το δημοσίευμα συνεχίζει:

«Αθήνα και Ουάσιγκτον, στέκονται σε πιο ¨ευέλικτες¨ επιλογές για την συνέχιση της παρουσίας των αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται επιλογές όπως η στάθμευση drones ή περισσότερων αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού στην ΑΒ της Λάρισας.»

Επίσης αναφέρεται πως οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν και να διευρύνουν την συμμετοχή τους σε ασκήσεις που γίνονται στην Ελλάδα

Υπό αυτή την πιο στενή συνεργασία, αναμένεται πως από τώρα και μετά τα αμερικανικά πλοία θα ελλιμενίζονται πιο συχνά σε λιμάνια του Αιγαίου.

Η ενίσχυση αυτών των σχέσεων συμπίπτει με μια περίοδο στην οποία οι συμμαχία Ουάσιγκτον και Άγκυρας τελεί υπό πίεση.

Γίνεται αντιληπτό πως η Αθήνα θα επωφεληθεί από την αλλαγή στο ισοζύγιο ισχύος στην Αν. Μεσόγειο.

“Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον την ώρα που προειδοποιούσε σε σκληρό τόνο την Τουρκία να μην παραλάβει το αμυντικό σύστημα S-400, υπέβαλε ταυτόχρονα στο αμερικανικό κογκρέσο και τον νόμο που αποβλέπει στην διπλωματική και στρατιωτική ενίσχυση Κύπρου και Ελλάδας” καταλήγει το δημοσίευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.