ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σήμερα οι κρίσιμες εκλογές στην Κων/πολη – Κρας τεστ για Ερντογάν – Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες

Σήμερα οι κρίσιμες εκλογές στην Κων/πολη – Κρας τεστ για Ερντογάν – Στις 17:00 κλείνουν οι κάλπες

Σήμερα, Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη διεξάγονται οι κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές για τη δημαρχία της πόλης.

Σ’αυτές τις εκλογές ο εκλεκτός του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ θα κονταροχτυπηθεί με τον 49χρονο υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στις προηγούμενες εκλογές τις 31 Μαρτίου είχε αναδειχθεί πρώτος ο Ιμάμογλου με διαφορά 13.729 ψήφων.Η συμμετοχή είχε αγγίξει το 83,88%, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, με τον Ιμάμογλου να λαμβάνει το 48,8% των ψήφων και ο Γιλντιρίμ να συγκεντρώνει 48,55%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Παρ όλα αυτά το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, μετά από απαίτηση του Ερντογάν τις κήρυξε άκυρες καταγγέλλοντας παρατυπίες.

Για τον Ερντογάν η αναμέτρηση αυτή έχει λάβει το χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος για την προεδρία του, καθώς συμμετείχε ενεργά στον προεκλογικό αγώνα.Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο και για σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό σε περίπτωση ήττας.

Βέβαια στην Ερντογανική Τουρκία κανείς δεν ξέρει αν θα διασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των εκλογών.

Το AKP του Ερντογάν, που έχει σχηματίσει συμμαχία με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει κυρίαρχο στην εθνική πολιτική σκηνή και κέρδισε στους περισσότερους δήμους στις τοπικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες.

Όμως το κυβερνών κόμμα υπέστη βαριές ήττες σε δύο κρίσιμες αναμετρήσεις: στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού συντηρητικού κόμματος επί 25 χρόνια.

Η Κωνσταντινούπολη, εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, είναι επίσης η τουρκική πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Περίπου 10,56 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με αναρίθμητα μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.

Η αναμέτρηση αυτή προσέλαβε προσωπικό χαρακτήρα για τον Ερντογάν, όχι μόνο επειδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συνοικία Κασίμπασα, αλλά και διότι στην Κωνσταντινούπολη αναδείχθηκε στο κεντρικό τουρκικό πολιτικό σκηνικό, όταν εξελέγη δήμαρχός της το 1994.

Μια ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του Ερντογάν θα ντρόπιαζε τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς η διαδικασία έχει μετατραπεί — και από τον ίδιο — σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του. Όπως έχει δηλώσει εξάλλου ο ίδιος επανειλημμένα, «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

«Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει ξανά, θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση σοβαρών αλλαγών στην τουρκική πολιτική σκηνή», προεξοφλεί ο τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν.

Στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα του Μαρτίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αποπειράθηκε να προσελκύσει τις ψήφους των Κούρδων, που αποτελούν περίπου το 15% των ψηφοφόρων.

Η εκστρατεία των εκλογών πήρε απρόβλεπτη τροπή όταν ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλά Οτζαλάν προέτρεψε τους υποστηρικτές του Κόμματος Δημοκρατίας του Λαού (HDP), που εν πολλοίς εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, να τηρήσουν ουδέτερη στάση. Το HDP, που τάσσεται υπέρ του Ιμάμογλου, —ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μιλά περί μάχης για την υπεράσπιση της «δημοκρατίας»— κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να διχάσει τους Κούρδους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κάλπες των εκλογών ανοίγουν στις 8:00 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 17:00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα το απόγευμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.