ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

Τί σημαίνουν τα ονόματα όλων των τουρκικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τί σημαίνουν τα ονόματα όλων των τουρκικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ

Μπαρμπαρός, Φατίχ, Γιαβούζ και Ορούτς Ρέις είναι τα ονόματα των τουρκικών γεωτρύπανων και ερευνητικών πλοίων που δραστηριοποιούνται παράνομα όλο αυτό το διάστημα γύρω και μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η επιλογή των ονομάτων από την ισλαμική Κυβέρνηση ΑΚP παραπέμπει στο οθωμανικό παρελθόν της Τουρκία που επιδιώκει να αναβιώσει ο «νέο Σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρώτο πλοίο που έγινε γνωστό στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια ήταν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός. Ο Χαϊρεντίν Πασάς (1478-1546), γνωστότερος ως Μπαρμπαρόσα, “κοκκινογένης”, ήταν ελληνικής καταγωγής αρχιναύαρχος του οθωμανικού στόλου, και κουρσάρος των ακτών της Μπαρμπαριάς (σημερινής Αλγερίας). Σύμφωνα με την διαδυκτιακή Wikipedia, o Χαϊρεντίν γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο Γέρας στη Λέσβο. Ο πατέρας του ήταν εξισλαμισμένος Αλβανός σπαχής ονόματι Γιακούπ και η μητέρα του Ελληνίδα χριστιανή από τη Λέσβο, ονόματι Κατερίνα. Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι και ο πατέρας του ήταν Έλληνας γενίτσαρος και καταγόταν από τα Γιαννιτσά. Ο ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα θεωρείται εθνικός ήρωας, και το Μαυσωλείο του βρίσκεται στό Ναυτικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Το έτος 1537, ο Διοικητής του μεγάλου Οθωμανικού στόλου, Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα Πασάς κατέλαβε μία σειρά νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, νησιά που ανήκαν στη Δημοκρατία της Βενετίας, δηλαδή τη Σύρο, την Αίγινα, την Ίο, την Πάρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, την Κάσο και τη Νάξο, προσάρτησε δε το Δουκάτο της Νάξου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το Ορούτς Ρέις Oruc Reis είναι το τελευταίο ερευνητικό σκάφος που στέλνει η Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή μας. Ο Ορούτς Ρέις (1474-1518) ήταν αδελφός του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, επίσης πειρατής και αργότερα Οθωμανός αξιωματούχος. Έγινε γνωστός ως Baba Oruç (πατέρας Oruç) όταν μετέφερε μεγάλο αριθμό Μορίσκο, μουσουλμάνων και εβραίων προσφύγων από την Ισπανία στη Βόρεια Αφρική. Για το Ορούτς η καλύτερη προστασία εναντίον της Ισπανίας ήταν να ενταχθεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την πατρίδα του και τον κύριο αντίπαλο της Ισπανίας. Για αυτό έπρεπε να παραιτηθεί από τον τίτλο του σουλτάνου του Αλγέρι στους Οθωμανούς. Το έκανε αυτό το 1517 και πρόσφερε το Αλγέρι στον οθωμανικό σουλτάνο. Ο Σουλτάνος δέχτηκε το Αλγέρι ως οθωμανικό Sanjak (επαρχία), όρισε τον Oruç ως τον Mπέη (διοικητή) του Αλγερίου και τον Beylerbey (αρχηγού της Δυτικής Μεσογείου) και υποσχέθηκε να τον υποστηρίξει με γενίτσαρους, μαγειρεία και κανόνια.

Το γεωτρύπανο Fatih-Πορθητής έλαβε το όνομά του από τον τίτλο του Μωάμεθ Β’ (1432-1481) Σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έμεινε στην ιστορία ως ο Πορθητής της Κωνσταντινούπολης και της κατάλυσης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1453. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης παραχώρησε σημαντικά προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον χριστιανικό πληθυσμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πέρσι της ημέρας που συμπληρώθηκαν 565 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν φρόντισε να ρίξει… δίχτυ προς τους εθνικιστές και ιδιαίτερα θρησκευόμενους ψηφοφόρους. Πηγαίνοντας στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή και προσευχόμενος. Ο Φατίχ χρησιμοποιούσε τον τίτλο σαν «Κύριος των Δυο Στεριών, Ρούμελης και Ανατολής και των Δυο Θαλασσών, Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας». Ήταν ένας πολεμιστής με δίψα για παγκόσμια επιβολή.

To τoυρκικό γεωτρύπανο Υαvuz ετοιμάζεται να τρυπήσει ανοιχτά της Καρπασίας είναι το ψευδώνυμο του Σελίμ Α΄ (1470-1520) που ήταν ο ένατος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο οποίος βασίλευσε από το 1512 μέχρι το 1520. Έγινε γνωστός εξαιτίας της πολύ μεγάλης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα με την κατάκτηση του Χαλιφάτου των Μαμελούκων του Καΐρου την περίοδο 1516-1517, που περιλάμβανε τη Συριοπαλαιστίνη, τη Χετζάζη, την Αίγυπτο, τριπλασιάζοντας την έκταση της αυτοκρατορίας. Με αυτό το τρόπο η καρδιά του αραβικού κόσμου πέρασε στον έλεγχο των Οθωμανών, οι οποίοι έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή και στον ισλαμικό κόσμο. Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε το τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ. Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος σουλτάνος που βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς. Ανάμεσα στους τίτλους που κατείχε είναι «Χαγάνος των δύο θαλασσών», «Βασιλειάς των δυο Υπείρων» και «Κατακτητής των δύο στρατών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.