ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Χ.Ακάρ: «Η αποπομπή μας από το πρόγραμμα των F-35 θα αποδυναμώσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ» – Φεύγει η Τουρκία;

Χ.Ακάρ: «Η αποπομπή μας από το πρόγραμμα των F-35 θα αποδυναμώσει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ» – Φεύγει η Τουρκία;

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, αντιδρώντας στην απόφαση για τερματισμό της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 για πρώτη φορά απείλησε ευθέως το ΝΑΤΟ ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες και ειδικότερα η νότια πτέρυγά του καθώς θα αποδυναμωθεί, εννοώντας μια πιθανή μελλοντική έξοδο της Τουρκίας από την Συμμαχία.

«Ο αποκλεισμός μας από το πρόγραμμα του F-35 θα έχει επιπτώσεις ιδιαίτερα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Το να περιμένουμε από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την τωρινή προσέγγιση τους και να αποφύγουν από βήματα που θα προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις μας, είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα ως στρατηγικοί εταίροι».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ επιθεώρησε μαζί με τους αρχηγούς των τριών όπλων τις συνοριακές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας με τη Συρία κι εκεί προέβη σε δηλώσεις στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Δυστυχώς, οι απαντήσεις του στρατηγικού μας εταίρου ΗΠΑ για την προμήθεια μεγάλου βεληνεκούς αντι-αεροπορικού συστήματος στις συζητήσεις που διεξάγονται εντατικά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, φτάνουν καθυστερημένες αλλά δεν είναι και ικανοποιητικές. Με την έννοια αυτή η προμήθεια αντι-αεροπορικού συστήματος κατέστη όχι επιλογή, αλλά ανάγκη.

Είναι σαφές ότι με αυτή τη μονομερή και άδικη απόφαση κατά της Τουρκίας, η οποία ως σημαντικός εταίρος του προγράμματος, έχει φέρει εις πέρας όλες της τις υποχρεώσεις, γίνεται προσπάθεια αποκλεισμού της από το πρότζεκτ με μία έκνομη δικαιολογία», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει αυτή την προσέγγιση.

«Εκτός από κάποιες διορατικές και λογικές δηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνονται και κάποιες άλλες που είναι μονομερείς και ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας», σημείωσε.

Είναι η πρώτη φορά που μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν προειδοποιούν ή απειλούν (όπως το δει ο καθένας) την ίδια την Συμμαχία ότι θα υποστεί συνέπειες από την αντίδραση των ΗΠΑ.

Προφανώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει στο μυαλό του κάποιο plan B που περιλαμβάνει ακόμα και την πλήρη αλλαγή της γεωπολιτικής πορείας της χώρας.

Φαίνεται πως η “ώρα μηδέν” στις σχέσεις Τουρκίας με ΝΑΤΟ έχει ήδη φτάσει καθώς στο editorial του το Bloomberg την έστειλε ήδη στα… τσακίδια χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία που δεν έχει ξαναειπωθεί ειδικά μεταξύ “συμμάχων”!

Το Bloomberg αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, τονίζει τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και επισημαίνει ότι για έναν όλο και περισσότερο αμφιλεγόμενο σύμμαχο δεν αξίζει πια κανείς να ρισκάρει.

Υπό τον εύγλωττο τίτλο «Turkey has abandoned the West. Good Riddance» επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στραφεί κατά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, με την αμερικανική εξωτερική πολιτική να επιδεικνύει ανοχή.

Οι βολές του Ερντογάν, που γίνονταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, θεωρούνταν ένα μικρό μειονέκτημα, ασφαλώς όχι αρκετό για να εγκαταλείψει η Δύση την Τουρκία.

Όμως, ήρθε η ώρα για την παραδοχή ενός μεγαλύτερου μειονεκτήματος:

Η Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εγκατέλειψε τη Δύση. Πλέον οι ενέργειες του Ερντογάν συνάδουν με τη ρητορική του, με αποκορύφωμα την απόφασή του να αγοράσει τους ρωσικούς S-400.

Ταυτόχρονα κλιμάκωσε την ένταση με την Ευρώπη αποστέλλοντας πλοία για εξόρυξη φυσικού αερίου σε χωρικά ύδατα της Κύπρου.

“Σκόπιμες προκλήσεις από Άγκυρα” λέει το Bloomberg

Το Bloomberg εκτιμά ότι πρόκειται για σκόπιμες προκλήσεις. Αν και η Τουρκία θα μπορούσε να είχε προτιμήσει αντίστοιχα νατοϊκά οπλικά συστήματα, έκρινε ότι τα συμφέροντά της σε θέματα ασφάλειας εξυπηρετούνται καλύτερα από μία συμμαχία με τη Ρωσία και ότι ο Τραμπ θα του επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Σήμερα ο Χ.Ακάρ με τις δηλώσεις αυτές δείχνει ότι πλέον η Άγκυρα σκέφτεται και άλλες επιλογές…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως μια μελλοντική έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα ήταν μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα για να αναβαθμιστεί καθώς θα αποτελούσε πλέον το τελευταίο «σύνορο» της Συμμαχίας πριν την Μεγάλη Ανατολή και αυτό είναι κάτι που λίγο μυαλό αν υπάρχει μπορεί να εξαργυρωθεί…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.