Οι ΗΠΑ απέσυραν κατόπιν εορτής την προσφορά για την πώληση Patriot στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ απέσυραν κατόπιν εορτής την προσφορά για την πώληση Patriot στην Τουρκία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέσυρε κατόπιν εορτής την πρόταση ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία αφού έλαβε το ρωσικό σύστημα S-400 τον Ιούλιο.

Η ακύρωση της πρότασης δεν είχε προηγουμένως αναφερθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΑΜ πριν ένα μήνα, Άγκυρα και Ουάσινγκτον συζητούσαν ακόμα για την αγορά των Patriot ακόμα και μετά την παράδοση των πρώτων S-400.

Παρ’ όλα αυτά η Τουρκία είχε κάνει την επιλογή της πολλούς μήνες αργότερα όταν απέρριψε πρόταση-τελευταίας στιγμής- των Αμερικανών για αγορά των Patriot με την προϋπόθεση να μην αγοράσει τους s-400. Άρα η απόσυρση της πρότασης δεν πρέπει να ταρακούνησε την Άγκυρα.

Βέβαια η κίνηση αυτή ίσως καταδεικνύει και μία πρόθεση(;) από πλευράς Ουάσινγκτον να μην πωλήσει νέα όπλα στην Τουρκία, τουλάχιστον προς το παρών. Βέβαια πριν ένα μήνα παρέδωσε κανονικά 4 ελικόπτερα αεραποβάσεων CH-47F Chinook από παλαιότερη συμφωνία.

Η κίνηση αποκλείει την Άγκυρα από πιθανή “γέφυρα” για να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με συμβατά με το ΝΑΤΟ συστήματα. Η Τουρκία είχε ενδιαφερθεί για συστοιχίες Patriot για να αποτρέψει τις απειλές στον εναέριο χώρο της από τη Συρία.

“Έχουμε ενημερώσει συνεχώς στην Τουρκία ότι η τελευταία μας προσφορά για τους Patriot θα αποσυρθεί εάν παραλάβει το σύστημα S-400”, ανέφερε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. “Η προσφορά μας για τους Patriot έχει λήξει.”

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Patrick Shanahan ως ενεργού γραμματέα της άμυνας, το Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι θα αποσύρει την προσφορά για το αμερικανικό σύστημα αν η Τουρκία παραλάβει τους S-400, μία κίνηση που δημιουργεί κρίση στην σχεδόν 70ετή ένωση της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου, πέντε ημέρες μετά την κατοχή του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία, ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Άμυνας της Πολιτικής David Trachtenberg άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να μπορέσει ακόμα να κλείσει τη συμφωνία για τους Patriot. Ο Τρέχτενμπεργκ παραιτήθηκε από τη θέση του λίγες ημέρες αργότερα.

“Προσφέραμε τους Patriot στην Τουρκία πολλές φορές”, δήλωσε ο Τρέχτενμπεργκ. “Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται για τους Patriot, θα μας ενημερώσουν”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση των Patriot τον Δεκέμβριο, αφού η Τουρκία είχε ήδη απορρίψει δύο φορές το σύστημα, κλείνοντας αρχικά μια συμφωνία για ένα κινεζικό σύστημα, το οποίο εγκατέλειψε αργότερα, και στη συνέχεια αγοράζοντας τους S-400 το 2017.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να κατασκοπεύει παθητικά σε αεροσκάφη F-35, προκαλώντας τη διοίκηση του Trump να παγώσει τη συμμετοχή της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35.

Η Τουρκία κατασκεύαζε τμήματα της ατράκτου και των εργαλείων προσγείωσης και είχε προγραμματίσει να φιλοξενήσει ένα κέντρο για την επισκευή των κινητήρων για το μαχητικό αεροσκάφος.

Παρά τον διετή αμερικανικό νόμο που απαιτεί κυρώσεις σε μεγάλους αγοραστές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ο Πρόεδρος Τρούμπ είχε διστάσει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, παρά τις πιέσεις των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για να το πράξει.

Ο νόμος (CAATSA), τον οποίο υπέγραψε ο Trump τον Αύγουστο του 2017, αναθεωρήθηκε ένα χρόνο αργότερα για να επιτρέψει την απαλλαγή των αμερικανικών συμμάχων στην Ασία, οι οποίοι αποσύρουν τα ρωσικά τους συστήματα. Εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι αυτή η επιείκεια δεν θα επεκταθεί και σε ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία.

“Νομίζω ότι υπήρξε μια διαδικασία με την CAATSA, αλλά αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει και θα επανέλθει”, δήλωσε ο Ααρών Στάιν, διευθυντής του προγράμματος της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια. -Οθόνη. «Σε έξι μήνες, αυτό που θα έχουμε είναι η Τουρκία να λειτουργεί τους S-400 και η βούληση του Κογκρέσου να κόψει την Τουρκία ή το Trump. Οι Patriot είναι το δεύτερο οπλικό σύστημα που αποσύρεται ακολουθώντας το F-35».

Οι κυρώσεις αυτές σχεδιάστηκαν για να πλήξουν την οικονομία της Μόσχας, απαγορεύοντας τις ρωσικές στρατιωτικές πωλήσεις σε συμμάχους των ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία φάνηκαν να σημειώνουν πρόοδο στις 22 Αυγούστου για συμφωνία σχετικά με μια ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία, καθώς ο υπουργός Άμυνας Mark Esper και ο Τούρκος ομόλογός του, Hulusi Akar, μίλησαν τηλεφωνικά σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειες τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.