ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δίνει «ανάσα» στο Ιράν και απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στην Συρία σε 2 εβδομάδες

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δίνει «ανάσα» στο Ιράν και απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στην Συρία σε 2 εβδομάδες

Σε μια κίνηση τακτική προχωράει η Άγκυρα για να μειώσει την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ προς το Ιράν και για να αναγκάσουν τους Αμερικανούς να αποκλιμακώσουν την κρίση στον Περσικό Κόλπο, απειλώντας τους με εισβολή στην Συρία σε 2 εβδομάδες εάν δεν δημιουργηθεί άμεσα στις συνορεύουσες με την Τουρκία περιοχές, η ζώνη ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε τελεσίγραφο τις ΗΠΑ πως αν δεν λάβουν συγκεκριμένα μέρα για την ζώνη ασφαλείας της βορειοανατολικής Συρίας, η Τουρκία θα προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα (εντός της ασφαλούς ζώνης) μέσα σε δύο εβδομάδες, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για τη Συρία στην Άγκυρα.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος για να πιέσει τις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς επιλέχθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ιράν με το οποίο η Άγκυρα σχεδιάζει από κοινού την τύχη της περιοχής.

Πρόκειται για τουρκικό «δώρο» στην Τεχεράνη επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα με εμφατικό τρόπο. Άλλωστε η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν ευνοεί ούτε την Άγκυρα της οποίας η τουρκική λίρα έχει χάσει κατά πολύ την αγοραστική της αξία έναντι του δολαρίου.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) κάνουν δύσκολη τη ζωή του τοπικού πληθυσμού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όσο θα επιχειρεί το YPG και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στη βόρεια Συρία, ο «τουρκικός λαός δεν θα μπορεί να ζει με ασφάλεια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν με την Τουρκία τον Αύγουστο για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης μετά από μήνες εντάσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ για την παρουσία των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αποτελούμενες κυρίως από μαχητές του YPG, υπήρξαν βασικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στη βόρεια Συρία, όπου εξακολουθούν να σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις απειλή για την εθνική ασφάλεια της και είχε απειλήσει επανειλημμένα με εισβολή στη βόρεια Συρία για να τους εξαναγκάσει να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, οι δυνάμεις του Κουρδικού YPG θα αποχωρήσουν από την ασφαλή ζώνη και θα παραδώσουν τα όπλα τους.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βορειοανατολική Συρία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της Άγκυρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν τις συνομιλίες για τον σχηματισμό της συμφωνημένης ασφαλούς ζώνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση της Συρίας αντιτάχθηκε στην αμερικανική και τουρκική συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, καθώς και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.