ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

«Πάτησαν» ανατολικά του Ευφράτη οι Τούρκοι – Δύο οι άξονες της εισβολής

«Πάτησαν» ανατολικά του Ευφράτη οι Τούρκοι – Δύο οι άξονες της εισβολής

Ξεκίνησε η εισβολή στην Συρία από δύο σημεία όπως αναμένονταν καθώς τουρκικά στρατεύματα άρχισαν να περνούν μέσα στο έδαφος της βορειοανατολικής επικράτειας για να απωθήσουν Κούρδους μαχητές που ελέγχουν την συνοριακή γραμμή, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg.

Mια μικρή προωθημένη ομάδα τουρκικών δυνάμεων μπήκε νωρίς το πρωί από δύο σημεία στη Συρία, κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ευρεία εισβολή, είπε ο αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του στο πρακτορείο.

Μάλιστα έχει αναρτηθεί και σχετικός χάρτης που δείχνει την πορεία των τουρκικών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο συριακός Στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις στην Deir Ezzor για να εκμεταλλευθεί μια μεγάλη τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων στα βόρεια με μια αντίστοιχη από τη νότια πλευρά του συριακού Κουρδιστάν.

«Οι εργασίες μας για την επιχείρηση (στη Συρία) συνεχίζονται, οι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu από τη Σχολή Αεροπορίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά με τους αρχηγούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ουσία όμως είναι ότι πλέον οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν την εισβολή τους και μένει να φανεί αν αυτό θα έχει συνέχεια ή θα υπάρξει κάποια εξέλιξη στην πρόσκληση Άσαντ στους Κούρδους για επανένταξή τους στον συριακό εθνικό «κορμό».

Η Τουρκία θα ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της συριακής κυβέρνησης, για τη σχεδιαζόμενη επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως ανώτεροι Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα για τον σχηματισμό μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Ένας βοηθός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους θα προωθηθούν «σύντομα» στο εσωτερικό της Συρίας, σε μια κίνηση για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα φάση στον πόλεμο της Συρίας και να βαθύνει την αναταραχή στην περιοχή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αλγερία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πως ο μόνος στόχος της επίθεσης είναι μαχητές στην περιοχή. Πρόσθεσε πως ο Ερντογάν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το σαββατοκύριακο πως η Άγκυρα θα εξαπολύσει την επίθεση, καθώς η Ουάσινγκτον καθυστέρησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία στην περιοχή μιας «ασφαλούς ζώνης».

Εξάλλου το NTV μετέδωσε πως ο βοηθός του προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, πως η επιχείρηση της Τουρκίας έχει στόχο να καθαρίσει τα σύνορά της από μαχητές και να εξασφαλίσει την επιστροφή σύρων προσφύγων.

Ο Καλίν και ο Ο’Μπράιεν συζήτησαν επίσης μια σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.